Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия.

„Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред БНР финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари".

За какво мога да получа добавка към пенсията

Спестяванията на родените след 1959 година в универсален пенсионен фонд за втора пенсия са претърпели корекции, които са ги намалили, отбеляза той. Спадовете, дори сривовете на фондовите борси по света са довели до тези негативи, допълни Стойков.

Причината в момента е много пазарно обоснована. Средствата по индивидуалните партиди се инвестират от управляващите ги пенсионни фондове и когато има такива драстични спадове на фондовите борси, се регистрира отрицателна доходност. Няма как отрицателните явления на капиталовите пазари да не се отразят върху доходността в индивидуалните партиди за втора пенсия, поясни анализаторът.

iStock
iStock

Ефектът е ясно видим – половин милиард от тези средства вече не съществува. Това е сумата, която сумарно са загубили всички, които правят отчисления за втора пенсия. За всеки индивидуално наличността по партидата се намалява по различен начин.

Covid-19 превръща ранното пенсиониране в лоша идея

Излизащите от трудовия сектор догодина ще бъдат най-засегнати откъм натрупванията за втора пенсия.

„Хората, които сега ще се пенсионират, може би първи ще усетят ефекта на това, което се случи“, посочи Стойков.

Прехвърлилите партидите си от универсален пенсионен фонд в НОИ от днешна гледна точка може би са взели добро решение и са направили полезен ход, защото към момента се оказва така, че прехвърлените партиди в НОИ до някаква степен са били запазени, защитени, подчерта Иван Стойков.

iStock
iStock

Но при равни други условия средствата в НОИ не биха могли да се увеличават интензивно, да се възползва държавата от ръста на пазарите, за да може да увеличи средствата по партида на осигуряваното лице.“

Ситуацията е динамична, решения се взимат ден за ден, затова е трудно да се дават общовалидни препоръки, изтъкна Стойков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg