В последните двадесет години много наши сънародници избраха да приключат своята трудова кариера в чужбина. Друг е въпросът дали това наистина е било въпрос на избори, или по-скоро принуда, предвид икономическото състояние в страната ни и проблемите с ниските доходи в нея.

Освен хората, които на в края на трудовата си кариера избраха да работят в чужбина, все повече от младите и тези на средна възраст предпочитат да потърсят реализация в страна, различна от България. В много от случаите нашите сънародници наистина успяват да намерят своето кариерно поприще там, като дори създават семейства или пък успяват да привлекат членовете на вече създаденото им семейства да продължат заедно живота и работата си в чужбина.

Една част от тези наши сънародници остават до края на живота си извън страната, други обаче избират да се върнат в България. Без значение от възрастта обаче, както и без значение дали хората избират да останат. Или да се върнат в страната им, винаги пред тях стои въпросът за доходите и по-специално как работят социалните системи относно пенсионирането, когато имаме трудов стаж в различни държави.

Най-честата грешка, допускана в мислите на хората, които не са достатъчно информирани, е, че когато са в страна, различна от България, то автоматично ще получат пенсия в такъв размер, който получават германците, французите, англичаните и др. За да няма разочаровани, добре е гражданите да се информират в детайли преди да предприемат важната стъпка да сменят работното място в страна, различна от тази, в която живеят, съветва Тодор Капитанов.

Какви са особеностите при пенсиониране за старост в отделните страни на Европейския съюз, какви документи следва да подадем, ако искаме да се възползваме от това право в съответната страна и има ли разлика в пенсионната възраст?

Ако сте работили в няколко страни от ЕС, може да сте натрупали пенсионни права във всяка от тях.

Трябва да кандидатствате пред пенсионните органи в страната, в която живеете или в която сте работили последно. Ако никога не сте работили в страната, в която живеете, тази страна ще препрати вашата молба за пенсия на страната, в която последно сте работили.

Как да проверите с колко ви е увеличена пенсията

След това тази страна е отговорна за обработката на вашата молба и за събирането на информация за пенсионните ви вноски във всички страни, в които сте работили.

В някои страни пенсионният орган следва да ви изпрати формуляра за кандидатстване, преди да сте навършили пенсионната възраст на тази страна. Ако не го получите, проверете в пенсионния орган, за да разберете дали ще ви го изпратят автоматично.

istock
istock

Важно е да знаете, че трябва да потърсите информация за получаване на пенсия поне 6 месеца преди да се пенсионирате, тъй като процедурата за отпускане на пенсия от няколко страни може да отнеме време.

Кои са все пак необходимите документи?

Документите се различават в различните страни, но обикновено трябва да предоставите вашата банкова информация и някакъв вид документ за самоличност.

Пенсионирането вече ще е само по новата формула

За по-точна информация се свържете с пенсионния орган, който обработва вашата молба.

Има ли разлика в пенсионната възраст?

В някои страни от ЕС ще трябва да почакате по-дълго, преди да започнете да получавате пенсия.

Можете да получите пенсия само в страната, в която живеете в момента (или сте работили последно), след като навършите законната пенсионна възраст в тази страна. Ако сте натрупали пенсионни права в други страни, ще получите тези части от вашата пенсия едва след като навършите законната пенсионна възраст в съответните страни.

istock
istock

Ето защо е важно да се информирате предварително във всички държави, в които сте работили, какво ще бъде вашето положение, ако промените датата на пенсионирането си.

10 съвета, когато се осигурявате за допълнителна пенсия

Ако вземете една пенсия по-рано от друга, това може да се отрази на сумите, които получавате.

Пример:

Ако сте жена от Франция и работите 15 години в Дания, след което се връщате във Франция към края на своята кариера. Когато навършвате 60 години, кандидатства за пенсия във Франция по реда, установен там, но пенсията ви е много ниска.

На 60 години имате право само на френската част от своята пенсия. Ще получи частта, която ви се полага от Дания, когато навърши 67 години — законната пенсионна възраст в Дания за вашата възрастова група.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg