Хората, които предстои да се пенсионират, вече няма да могат да избират трите „златни години“ преди 1997 г., в които доходите им за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

От 1 януари пенсиите вече се изчисляват само по новата формула - с осигурителния доход след 2000 г. Това означава, че индивидуалният коефициент вече ще се изчислява от осигурителния доход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1999 г. до датата на отпускане на пенсията.

Периодът обаче не може да е по-малък от 36 месеца. Ако той не се достигне, се взема предвид и последният доход преди 2000-ата. При липса на доход след 31.12.1999 г. индивидуалният коефициент се изчислява от последния му осигурителен доход за 36 месеца до тази дата или от наличния му, когато доходът е за по-малък период.

Потърпевши от промяната ще са работещите първа и втора категория труд, като миньорите например. Другата група, която ще бъде засегната, са хората, които са взимали заплати над средната преди 2000 г.

Отпадането на трите “златните години” няма да се отрази при изчисляването на пенсията за хората, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход. Новата методика ще е по-благоприятна за учителите и за работещите в сектор “Сигурност”, тъй като през последните години заплатите им растат.

Кои печелят, ако се пенсионират по новата формула

Последният анализ на НОИ за пенсиите от 1 юли показва, че малко над 32 хил. души са били с по-високи пенсии, защото са избрали 3 от годините си трудов стаж. Това са пенсионерите от януари 2019 до юли 2020 година. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е бил около 15%, а размерът на пенсията им е бил около 408 лв.
 

istock
istock

За сравнение за този период за 45 хил. души по-добра се е оказала новата методика за стаж след 2000 г. Увеличението за тях е било с малко над 27%, а пенсията им е достигнала до 520 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg