7391 пловдивчани, които са имали право на избор как да им се изчислят пенсиите, са решили да се пенсионират по новата методика, т.е. без „трите златни години“ отпреди 2000 г., сочат данните на НОИ към април 2021 г.1 пише Марица.

Причината е, че тази формула се е оказала по-благоприятна за тях, като средно пенсиите им са се увеличили със 122,66 лв. Само година по-рано броят им е бил 5200.

Възможността да се избира по коя формула да се изчислява индивидуалният коефициент на пенсионерите, за да получат хората по-високи пари, бе дадена с промени в Кодекса за социално осигуряване през 2019 г.

Тя ще може да бъде използвана до началото на 2022 г. След тази дата пенсиите ще се изчисляват вече само от осигурителния доход след 2000 г.

По стария ред хората могат да избират “трите златни години” стаж отпреди 1997 г. Най-облагодетелствани от варианта да не посочват доходите си до 2000 г. са пожарникарите и полицаите. Това са тези, чийто трудов стаж е минал при първа категория труд. Увеличението при тях е с 222,40 лв.

Ще намалее ли пенсията без 3-те „златни години“

Съществено значение за бившите учители няма - при тях разликата в сумата е само 1 лев. Почти не се усеща и при инвалидите по общо заболяване, но при претърпелите трудова злополука новата методика е по-благоприятна. В същото време старата формула е подходяща за миньори, енергетици и военни.

istock
istock

Махането на „трите златни години“ е вдигнало и средния размер на пловдивчани с най-масовата пенсия - за осигурителен стаж и възраст, със 181 лв.

Други над 5000 пловдивчани пък са използвали възможността да се пенсионират по старата методика, защото за тях това е бил по-благоприятният размер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg