Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционния съд заради спорен текст ограничаващ кръга от хора, които могат да наследят парите на починал за втора пенсия.

Причината е запетая, заменена от тире в Кодекса за социално осигуряване, като ограничава кръга от наследници, които могат да получат пари от партиди в частния пенсионен фонд при смърт, настъпила преди пенсионна възраст.

Старият текст от кодекса е позволявал тълкуването, че право имат всички наследници. След редакцията обаче те са изброени след тирето и така кръгът е стеснен до най-близките – като преживелия съпруг, съпруга, деца или родители на починалия.

Всички останали роднини по съребрена линия, като братя, сестри или братовчеди се лишават от наследство, се разбира от поправката е прокарана между първо и второ гласуване в Закона за ценните книжа.

Така на практика парите ще остават или за държавата, или за фонда. „Два вида са наследствените фондове. Едните са професионални за хората, които работят първа и втора категория труд.

istock
istock

Техните средства, на хората без наследници, се връщат в държавния бюджет. На хората от универсалните фондове средствата се прехвърлят в пенсионния резерв и по този начин се преразпределят косвено на пенсионерите във фонда“, обясни Владислав Русев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

„Осигуряването в универсалните пенсионни фондове не е обществено осигуряване. Не е изградено на принципа на взаимопомощ, а парите на лицата са по техни лични партиди. Тоест това е имуществено право, което на общо основание подлежи на наследяване. Когато отнемаш едно имущество, трябва да дадеш срещу него равностойно обезщетение“, категорична е адвокат Валя Гигова.
 
Според Висшия адвокатски съвет преправеният член е в абсолютен разрез с Конституцията на държавата. От асоциацията на фондовете признават, че това би ощетило близките на починалия.

istock
istock

Според становището на адвокатския съвет при допълнителното пенсионно осигуряване партидите във фонда са индивидуални, а средствата, които се трупат в тях, са собственост на конкретния осигуряващ се.

„Това физическо лице притежава право на собственост върху тях и следователно може да се разпорежда, както намери за добре, тъй като правомощието на разпореждане е задължителен елемент от имуществените субективни права, каквото безспорно е правото на собственост.

България наказва участието във „втория пенсионен стълб“

С оглед на това всяко лице е свободно да се разпорежда с имуществото си след смъртта си в полза на всяко лице, което прецени, че следва да получи наследство в качеството си на негов наследник“, заявяват юристите.

istock
istock

Те изтъкват, че изключването от кръга на наследниците на парите от личната партида за втора пенсия на братята и сестрите, а и на възможността за завещаването им, погазва правото на собственост и правото на наследяване.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg