Толкова много е говорено и писано за смисъла на спестяванията, че едва ли има човек, който не е наясно, че личната финансова стабилност е възможна само при наличие на заделени настрана средства.

В същото време обаче спестяванията не трябва да са за сметка на качеството на живот и на събития, които изискват отделяне на финансови средства.

Както във всяка друга сфера, така и във финансовата важи правилото за “златната среда”.

Кога да не се пипат спестяванията

Ако парите не се спестяват за нещо конкретно, ако просто “за да има настрани”, е добре да се прецени дали не е възможно възникналата нужда да се покрие с купуване на изплащане или с кредит.

Тези опции са за предпочитане, когато разходът не е голям и вноските по изплащането няма да разклатят семейния бюджет.

istock
istock

Най-често става дума за купуване на нови домакински уреди, належащ ремонт, старт на учебната година и др.

В тези случаи няма смисъл да се посяга към влога, а е по-разумно да се обмисли взимането на достъпен кредит, коментират от Easy Credit.

Има различни кредити спрямо индивидуалните нужди на всеки потребител. Обикновено те се различават по сума, период на изплащане и размер на вноската. Например продуктът Изи Макс, който е бърз кредит до 9000 лв. и е специално разработен за работещи хора на трудов договор, които взимат аванс и заплата. Той е с преференциални нива на оскъпяване, а вноските са двуседмични (два пъти в месеца), което създава удобство за изплащане на кредита на по-малки вноски и така да не се натоварват допълнително месечните разходи.

С такъв тип кредити се посрещат онези нужди и желания, заради които не е нужно да се нарушават спестяванията.

Кога и за какво да се дават спестени пари

Има три основни инвестиции, заради които си заслужава да се нарушат спестяванията.

Едното е купуването на жилище. Дори спестяванията да са само част от сумата за апартамента, винаги е добре да се стартира с една част собствени средства и така да се постигне по-кратък срок или по-малка вноска по кредита.

istock
istock

Втората основателна причина да похарчите спестяванията си е за образование. Ако искате да се развивате, ако искате да смените професията си или децата ви са пораснали и е време да станат студенти, това е наистина основателна причина да посегнете към спестявания.

Да сбъднете мечтите си е последната основателна причина за харчене на пари, особено ако парите са спестявани с конкретна цел. Когато целта в пари е постигната, имате пълното право да дадете парите точно за това, за което сте мечтали.

Настоящата статия не съдържа професионални финансови съвети. При необходимост от такива се обърнете към специалист.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg