И до днес биткойнът продължава да се води децентрализирана валута, поради простата причина, че е със свободен достъп и няма контрол до нито една централна банка.

Малко след появата ѝ започва да се превръща не само в социален, но и в икономически феномен, след като доста дълго време има нужда да набира скорост, но преди няколко години се намира в апогея си.

Интересен факт е, че този вид виртуална валута днес впечатлява с покупателната си стойност и по една или друга причина се превърна в една неофициална валута за много търговски обекти.

Докато стойността му се държеше в някакви нормални рамки, редица търговски обекти добавяха специален стикер и показваха, че в този обект може да се извършва търговска дейност и разплащане именно с биткойни.

Coinbase стартира дебитна карта за криптовалути

Разбира се, днес заплащането на всекидневни стоки и услуги, както и превалутирането от една валута (било то и електронна) в друга отнема сериозен процент време, но от друга страна не трябва да забравяме, че дори и с малко повече математика, добитите биткойни могат да се превърнат в изключителен финансов ресурс.


До скоро биткойнът беше в апогея си и достигаше невероятни стойности, но в момента цената му се нормализира и  в никакъв случай не може да се нарече ниска.

Възможно ли е разплащането с биткойн да измести стандартните валути? До някаква степен може да постигнат значителни успехи в определени браншове. Все повече банки са готови да приемат тази виртуална валута и дори да отварят сметки, както и да предлагат търговия с въпросните.

Инвеститорите трябва да действат с очакване за криза

istock
istock

Големи компании като Microsoft, Amazon и някои авио компонии с удоволствие ще приемат разплащането в биткойни, но проблемът е, че все още криптовалутите набират скорост, за да се превърнат в истински конкурент.

Обслужващите банки вече могат да предложат и издаването на биткойн дебитна карта, с която разплащанията да стават още по-лесно, както и съществуват банкомати, които да предложат обмяна на криптовалути в друга валута. Покрай редица видове сайтове за услуги, включително и такива за запознанства, букмейкърите също решиха да започнат да приемат тази валута за залози.

От гледна точка на играчите, това наистина е шанс за значително увеличаване на приходите, особено като знаем, че всеки спечелен биткойн може да повишава цената си значително при това всеки ден.

БНБ ни съветва да внимаваме с криптовалутите

В България е сравнително по-трудно един човек да обмени своите криптовалути в реални стойности и точно по тази причина можем да забележим, че употребата на дигитални портфейли в залозите ще набира скорост в бъдеще. Сред родните букмейкъри единствено Efbet предлагаше приемане на залози в популярната валута.

istock
istock

Използването на такива модерни технологии даваше възможност на всеки играч с дигитален портфейл да намери специално приложение на натрупания капитал, но за жалост тази опция беше временна и все още се очаква да се възстанови като функция. Развлекателният спортен сектор в лицето на редица известни букмейкъри по света не се отказва от криптовалутите и продължава да приема и изплаща залози. Основният проблем ще е винаги фактът, че предлаганата дигитална валута има нужда от специална форма на регулация, при това от всяка страна.


Подобна финансова маневра отваря допълнителни главоболия поради простата причина, че в самата си същност, въпросната валута никога не би подлежала на такава форма на опитомяване, особено след като без регулации успя да надмине многократно цената на златото и редица други акции. Именно по тази причина операцията и изместването на стандартното заплащане с подобна алтернатива ще се смята за трудно начинание. 

Освен това интересът и манията към криптовалутите се нормализира, с което се редуцира и значително натискът към въвеждане и използване на биткойни като основна форма на разплащане.

На този етап е сравнително трудно да се прогнозира подобен успех. Въпреки това може да очакваме известен диалог между двете страни и може би скоро ще започнем да навлизаме в добре познатото равенство, а едва след това ще прогнозираме и наблюдаваме коя валута ще надделее в тази битка.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg