Дефиницията за енергийна бедност е готова, работи се по съпътстваща наредба, която изяснява въпроса за верификацията и изчистването на процеса.

Това заяви по време на парламентарния блиц контрол служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Корнелия Нинова, която го попита кога ще внесе в Народното събрание за одобрение понятието "енергийна бедност", за да бъдат подпомогнати енергийно бедните.

Пеканов каза, че темата за енергийната бедност е приоритетна и важна, но тя е пренебрегвана дълги години и може би не е правено достатъчно, за да бъдат адресирани социалните неравенства. В този смисъл темата е и част от Националния план за възстановяване и устойчивост, посочи той. По думите му това е реформа, която трябва да се случи и ще се случи.

Енергийната бедност в Европа е най-голяма в България


"Приемам бележката, че може би има забавяне, но в момента сме във финалната фаза по изчистване на този въпрос", заяви вицепремиерът.

Той информира, че е създадена експертна комисия, която разработва дефиницията за енергийна бедност, в която участват и учени от Българската академия на науките. Комисията е дефинирала понятието за енергийна бедност, което включва три елемента – доходен критерий, социален статус и имущество.

istock
istock

Доходният критерий ще се изчислява, като се преценят разходите, които всяко домакинство дава за енергия. Голям проблем обаче е последващото доказване и верифициране на този въпрос, тоест как ще се събират данните и кои институции ще ги събират, обясни Пеканов.

Над 2 милиона са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите

Във финалната фаза сме на преговори и разговори между различни институции – Министерството на труда и социалната политика, Министерството на енергетиката, което е водещо по тази тема, посочи той.

Вицепремиерът отбеляза, че енергийната ефективност на сградите също ще се има предвид при подпомагането на енергийно бедните, като ще бъдат отпускани средства в помощ на домакинствата за прилагане на мерки за енергийна ефективност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg