Българските работодатели значително ще забавят темпото на наемане на нови служители в периода октомври 2022 г. - март 2023 г. Според третото прогнозно проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) 14% от анкетираните 110 компании в 5 региона на страната планират да намалят работната сила през следващото 6-месечие в сравнение с 6% за същия период на миналата година.

От друга страна 43% прогнозират увеличение на персонала и също толкова работодатели от 12 индустриални сектора ще запазят числеността на служителите си. Така нетният коефициент на заетостта е +29%, или спад от 11% спрямо предишния изследван период.

"Тихото напускане" - нова опасност за фирмите

Тенденцията се запазва от предишни проучвания - най-оптимистични прогнози за следващите 6 месеца отново имат работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Аутсорсинг” и „Производство”, коментира пред Радио София Надя Василева, председател на БКЗ.

За разлика от друга година по това време – когато приключва активният туристически сезон, „Хотелиерство и ресторантьорство” отбелязва 5% положителна нагласа за наемане на още кадри.

istock
istock

По думите на Василева дистанционната работа ще продължи да се налага – до 25% в световен мащаб. Друга тенденция при работодатели и служители е желанието за гъвкаво работно време. Освен това хората все повече обръщат внимание на сигурността и на корпоративната култура, мотивация, други придобивки и бонуси.

Кои сектори търсят работници

Председателят на БКЗ апелира след украинците държавата да отвори възможностите за наемане на работа и на други бежанци.

По отношение на включените в изследването региони в София 70% от работодателите прогнозират ръст на работната сила - осем процентни пункта по-малко спрямо предишното шестмесечие. В Пловдив коефициентът на заетостта остава без промяна - 8%, а прогнозата на работодателите от региона на Варна достига коефициент на заетост от +10%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg