Над една четвърт (27%) от работниците в световен мащаб ще напуснат работа през следващите 12 месеца, като 45% от тях са активни в търсене на нова работа. Това показва проучване на Adecco Group, в което са анкетирани над 30 000 души от 25 държави, като половината  работят в офиси. Заплатата е основната причина засмяна на работата, 45% от работниците, които казват, че ще напуснат в следващите 12 месеца ще направят това, за да получат по-добра заплата.

Например работници в Швейцария, в държави от Източна Европа и в Австралия е по-вероятно да напуснат своите работодатели в следващата година, докато 29% от работниците в САЩ казват, че ще го направят през следващите 12 месеца. Само половината от работниците са доволни от заплатата и смятат, че тя отразява техния опит и умения и часовете, които те се трудят. Хората на ръководни позиции са значително по-удовлетворени от своите заплата от служителите (63% срещу 38%). Това не е изненадващо, като се има предвид, че 6 от 10 мениджъри казват, че заплатите има са се повишили през последните две години. Докато едва  4 от 10 служители могат да се похвалят със същото.

69% заявяват, че като цяло са удовлетворени от работата си спрямо 67% през 2021 г. По-доволни са служителите в Китай, Бразилия и Турция, докато работниците в Япония, Франция, Гърция и Италия са сред най-малко удовлетворените.

Най-често работниците не са удовлетворени от натовареността, способността за поддържане на психическо и физическо здраве и благополучие, заплатата, кариерното развитие и дали фирмата им дава възможност за повишаване на уменията. Хората, които не работят на бюро, са значително по-малко удовлетворени от колегите си в офиса по отношение на тяхната способност да поддържат психично здраве и благосъстояние (52% в сравнение с 65%).

74% от работниците са доволни от взаимоотношенията си с колеги. Заплатата става по-малко важна за служителите. Всички, които казват, че ще останат при настоящия си работодател през следващите 12 месеца ще го направят, защото - са щастливи; работата им осигурява стабилност; имат добър баланс между работа и личен живот;  те обичат да работят с колегите си и  защото имат добра гъвкавост в работата си. Заплатата заема шесто място в класацията. Така че, докато заплатата е важна за първоначалното привличане на работника, то други фактори като развитието и гъвкавостта стават все по-важни с времето.
Това означава, че работодателите не могат да разчитат само на повишаване заплати, за да задържат кадрите си, съветват експертите.

istock
istock

Новата тенденция, която проучването открива, е т. нар. „тихо напускане“. Над две трети от анкетираните (70%) обмислят да напуснат сами, ако видят, че други техни колеги си тръгват.

Държавите и регионите, изложени в най-голяма степен на риска от това явление, са Австралия (33%), Швейцария (32%) и Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка (31%). Според възрастта в световен мащаб поколението Z (родените между 1996 и 2009 г.) е 2,5 пъти по-вероятно да бъде повлияно да напусне, отколкото при родените между 1946 и 1964 г.

Сменяме работата за 20% по-висока заплата

Осигуряване на пространство, обучение и отворени и честните разговори са едно от ключовите стъпки за задържане на служителите от работодателите, за да се справят с „тихото напускане“, съветват експертите.

6 от 10 работници (61%) се чувстват уверени, че ще си  намерят нова работа след шест месеца или дори по-скоро, показва още изследването. 54% от работниците все още вярват, че могат да изберат работата си. Това се наблюдава особено при милениалите (60%) и при поколението Z (58%), които са съгласни, че имат повече възможности за избор къде да работят.

istock
istock

72% от работниците се чувстват сигурни и не са загрижени да не загубят работата си. Този процент се е увеличил значително от 2021 г., когато такъв отговор са дали 61%. Италия, Япония, Франция и Испания са страните, в които работниците са най-малко уверени, че ще си намерят нова работа след по-малко от шест месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg