64% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи (3-5 дни в седмицата), показва ново проучване на платформата Kaderabotim.bg.
То се нарича „Връщане към работа обратно в офиса” и е проведено паралелно сред 1 207 български служители и 502 работодателя.
 
Допитването дава представа за актуалните тенденции по отношение на дистанционната работа у нас. Според него към момента 58% от българите работят предимно от вкъщи, а 42% – предимно от офиса. Резултатите показват още, че над 39% от служителите биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса. 34% биха разговаряли с останалите колеги и биха се опитали да убедят ръководството и отдела „Човешки ресурси“ да променят решението си, а 26,5% биха се върнали в офиса, защото нямат друг избор.
 
Причините, поради които работещите българи предпочитат да упражняват професията си дистанционно, са, че са по-продуктивни (47%), могат да поемат допълнителни ангажименти – втора работа (12,8%), както и че могат да се грижат за семейството, децата и домакинството си, докато работят от вкъщи – 66,6 процента.
 
Едва 38% от анкетираните отговарят, че биха се съгласили да работят предимно от офиса (от 3 до 5 дни в седмицата). Причините да вземат това решение са по-добрата ефективност (43%), възможностите за повече социализация (41,8%), както и че такова е желанието на мениджмънта в компанията (31,5 процента).

Кризата през зимата ще доведе до нови модели на работа

„Въпреки че пандемията отмина, наблюдаваме последствията от нея на пазара на труда. По-конкретно, повече от 31% продължават да работят от вкъщи и биха се върнали в офиса само ако бъдат помолени да го направят. Нещо повече, почти 40% от служителите биха потърсили друга работа, ако от тях се изисква да работят от офиса. Така че професионалистите от „Човешки ресурси“ са в трудната позиция между запазването на свободата на служителите сами да избират как да работят, но също така и нарастващата нужда от ефективност. Всъщност, ако съберем процентите в проучването виждаме, че за почти 20% от професионалистите от „Човешки ресурси“ основните притеснения относно дистанционната работа са свързани с ефективността. Може би решението е работодателите да обърнат повече внимание на благосъстоянието на своите служители и непрекъснато да намират нови начини за мотивиране и задържане на служителите“, казва Костин Тудор, изпълнителен директор на платформата.
 

Kaderabotim.bg
Kaderabotim.bg

Работодателите
 
Близо 82% от работодателите, участвали в проучването, споделят, че са обсъждали с отдел „Човешки ресурси“ или с ръководството на компанията възможността служителите да се върнат за повече от 1-2 дни в седмицата в офиса през тази година. 13% отговарят, че не са, а 5% посочват – че са работили от офиса през цялото време.
 
По-големият процент (близо 59%) от тях посочват, че са избрали гъвкав модел на работа, при който сами избират как да съчетаят работата от вкъщи и офиса. 22% от тях работят предимно от вкъщи (между 3-5 дни в седмицата), 11% – изцяло дистанционно, 4% – изцяло от офиса, 3,7% - предимно от офиса (между 3-5 дни в седмицата), става ясно още от проучването.
 
 Идеята служителите да работят от вкъщи се подкрепя от едва 11,5% от работодателите. 84% от тях търсят баланс между работата от вкъщи и в офиса, а едва 3,98% предпочитат връщането изцяло в офиса. Притесненията на мениджърите от дистанционната работа са свързани главно с качеството на комуникация между служителите (33%), поддържането им мотивирани (24%) и ефективността (20 на сто).  Близо 8% от работодателите се притесняват, че се задава икономическа криза, по време на която екипът трябва да е сплотен, за да е ефективен, а служителите им не искат да се връщат в офиса. 30,88% са сериозно притеснени от тенденцията служителите вече да не искат да работят от офиса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg