Глад за кадри в текстилната промишленост има от близо пет години в страната. Това каза в интервю за БТА Даниела Караманова, директор на Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен, която е и председател на Националната асоциация на училищата по мода "Росица Иванова" (НАУМ).

Търсенето се засили още повече след пандемията, каза тя и допълни, че работата във фирмите за текстил не е спирала и по време на локдауна, но след започването на т.нар. възстановителен период, се търсят още повече хора.

В кои сектори ще търсят работници

В сливенската професионална гимназия се обучават 360 ученици от 23 населени места по специалностите "Моден дизайн", "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил", "Компютърно проектиране и десениране на тъкани или плетени площни изделия",
"Предачно производство", "Тъкачно производство", "Плетачно производство", "Апретурно, багрилно и печатно производство".

istock
istock

Няколко от паралелките са дуални, като учениците се обучават в реална работна среда. Учебното заведение е единствено в страната, което обучава ученици в текстилни специалности, които са защитени - тъкачество, предачество, плетачество, апретура и багрене. Гимназията си сътрудничи тясно с италианския предприемач с български паспорт Едоардо Миролио.

Актуалните предизвикателства в професионалното образование бяха обсъдени на тридневен форум в Сливен от 19 до 22 януари, организиран от НАУМ, в който участваха представители на професионални училища от страната, разказа още Даниела Караманова. В НАУМ членуват 30 професионални гимназии, сред които по текстил, облекло, моден дизайн, техника, технологии, екология, химична промишленост и лека промишленост, производство на кожени изделия.

Държавата плаща следването на студенти, ако имат договор за стаж с работодател

Обучението на учениците е свързано с всички аспекти на модното облекло - от дизайна и производството на тъканите и облеклата до визията, създадена от аксесоари, грим и прическа. Важна тема е била и връзката на професионалните училища с работодателите, като целта е реализация на учениците на пазара на труда. Присъствали са и представители на работодателите и браншовите организации от София, Русе, Пловдив и др.

istock
istock

План-приемът в сливенската гимназия е свързан с необходимостта от кадри и заявка на текстилната фабрика "Миролио", посочи директорът на училището. В Сливен, известен с вековните си традиции в текстилната промишленост, има много други фирми, които се занимават с текстил. Въпреки това завършващите ученици са малко и училището не може да откликне на търсенето на работодателите, отбеляза тя. Голямо търсене на кадри за шивашки фирми има и в Русе, където е най-големият клъстер на фирми от бранша, е станало известно на срещата на НАУМ.

Служители напускат заради по-високи заплати

На въпрос дали възпитаниците на гимназията се реализират професионално след като завършват, Даниела Караманова отговори, че през последните години малко отиват да работят във фирмите. Част от тях отпадат от училище, много малка част продължава във висши учебни заведения, а повечето заминават за чужбина, където не работят по специалността.

По думите й като причина да търсят реализация в чужбина децата посочват по-високото заплащане. Интересуват се също от условията на труд и посочват като неприемливо да работят на трисменен режим.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg