"Програмите за подкрепа на много места доведоха до там безработни да получават повече отколкото работещи на заплата. Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а поне още толкова не си търсят - наричат ги "обезкуражени".

Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 г. 1000 души седмично са оставали без работа миналата година, а сега са 4 пъти повече, но това е характерно за началото на януари". Това заяви за "Твоят ден" Васил Велев от АИКБ.
 
По думите му сред факторите за безработица е съкращаването на дейността на доста предприятия.
 
"Има и голям недостиг на работна ръка със средна и висока квалификация. Работодателите приемат и неграмотни, обучават ги, работят известно време, емигрират и предпочитат да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина", разкри той.

Според него прогнозата е безработицата да е 5%. "Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на много труд, трудно ще намират кадри", прогнозира Велев.

Безработицата в трите северозападни области у нас намалява

От своя страна Мина Топалова от сдружението "Тук-там" смята, че се очаква над 200 000 работни места да бъдат отворени през годината. "В нашия кариерен портал виждаме увеличение на броя предлагани места, както и в кандидатствалите.

istock
istock

Важно е да се каже знае имат квалификацията кадрите да заемат свободните позиции и дали работодателите са готови да ги обучат", посочи тя. И допълни, че трябва да се влагат повече усилия в преквалификация.
 
"В IT сектора, производството, финансите и преработващата промишленост има силно търсене на кадри", подчерта Топалова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg