Над 1500 души и над 200 работодатели, предлагащи над 1070 свободни работни позиции се регистрираха за участие в онлайн форума „Кариера в България“, организиран от социалното министерство и Агенцията по заетостта.

Стотици свободни места за работа бяха обявени на онлайн форума „Кариера в България“, организиран от социалното министерство и Агенцията по заетостта.

Вакантните позиции са най-разнообразни – от шивачки до IT специалисти за различни градове на страната. Идеята е за тях да кандидатстват включително и българи, които живеят в чужбина и биха имали желание да се реализират в България в условията на пандемия.

Организират онлайн форум „Кариера в България“
 

Събитието се проведе чрез платформата Европейски дни на труда, предоставена ни за ползване от Европейската комисия

По време на събитието са осъществени 145 интервюта между работодатели и регистрирани участници, като са договорени още 51.

Работните места са публикувани от множество различни работодатели - от такива в глобален мащаб, които наемат служители за офисите си в България, до по-малки фирми, търсещи хора в различни населени места.

istock
istock

„Секторите, за които се търсят служители, също са изключително разнообразни: офис длъжности, финансови услуги, разнообразни позиции, в които владеенето на чужд език е водещо и разбира се, позиции за IT специалисти“, каза за „Хоризонт“ началникът на отдела за европейската мрежа за заетост „Юрес“ в Агенцията по заетостта Габриела Димчева. 

Двойно по-малко обяви за работа

Работодателите имаха възможност да презентират фирмите си и да заявят свободни работни места.

Участниците имаха възможност да осъществят директен контакт с работодателите, за да се информират за предлаганите от тях работни места, както и да кандидатстват по обяви за работа. 

istock
istock

Главният експерт по пазар на труда в КНСБ Атанаска Тодорова определя подобни форуми като крачка напред. 

Плоският данък от 10 процента върху доходите и дългият отпуск по майчинство от 410 дни са сред силните страни на България, изтъкна в презентацията си на онлайн форума заместник-социалният министър Лазар Лазаров.

Той направи сравнение и с транспортните разходи, които по думите му у нас са по-ниски спрямо другите държави, както и таксите за детски градини. У нас тази такса е 60 лева на месец, а детската кухня е 1,30 лева на ден.

Все повече фирми минават на 4-дневна работна седмица


В Лондон почасова бавачка на седмица заедно с осигуровките е между 250 и 400 лири, а яслата до 25 часа на седмица е 131 лири седмично.

Не на последно място са сравненията в заплащането. Лазаров даде пример със съпоставка на дохода на заетите в IT сектора след приспадане на основни разходи между България и Великобритания. Средната брутна заплата в този сектор у нас е 3969 лева, а във Великобритания – 3423 лири, а чистите стойности с отчетени осигуровки и данък общ доход са съответно 3072 лева и 2622 лири. В сметките влиза и приспадане от средното възнаграждение на наем за едностаен апартамент за България 500 лева, за Великобритания – 620 лири. Приспадната е и месечна карта за транспорт – съответно 50 лева и 138 лири.

В крайна сметка остатъкът от заплатата у нас е 2 522 лева или 65 процента от брутната заплата, а във Великобритания е 1864 лири или 54 на сто от брутната заплата, обясни Лазаров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg