Според годишната анкета на Българската стопанска камара около 40 на сто от работодателите са въвели частична или пълна дистанционна работа в почти всички сектори, предаде БТА.

При дистанционна работа в някои случаи се наблюдава свръхнатовареност.

В дългосрочен план тази практика ще има вредно въздействие върху здравето и производителността. Възникват проблеми в екипното взаимодействие и менторството, коментират от Стопанската камара.

Данъчни отстъпки в Германия за работещите от вкъщи

"Проучванията показват, че общуването през интернет платформи е много по-изморително за служителите, отколкото срещите лице в лице. Засилва се опасността от бърнаут", каза Томчо Томов,  ръководител на Националния център за оценка на компетенциите на Българската стопанска камара.

istock
istock


Освен това, въпреки по-голямата ангажираност при дистанционната работа, засега системите за стимулиране не са променени, не се покриват от работодателите някои от разходите на служителите за ток, интернет и други.

Томчо Томов напомни, че БСК отдавна настоява за цялостна реформа в трудовото законодателство (вкл. нов Кодекс на труда), така че то да отговори на съвременните реалности. Част от тези реалности са дистанционните форми на труд, които следва да намерят отражение и в КТ. Работата от разстояние поставя някои въпроси, свързани с оценката на риска, подобряването на условията на труд, измерване на параметрите в работната среда, действия и отговорности при трудови инциденти, които трябва да намерят адекватен отговор в трудовото законодателство, коментира експертът.

Защо хората са недоволни от работата от вкъщи​​​​​​​

От АИКБ уверено можем да заявим, че за кратък срок е достигнат делът на работещите от разстояние от април, коментира директорът "Индустриални политики" в АИКБ Теодор Дечев.

istock
istock

Той допълни, че някои компании са продължили да работят дистанционно и след вдигането на ограничителните мерки. Много отделни служители също са предпочели да останат да работят от разстояние.

Всички знаят простата формула, че всяка работа, която се извършва с помощта на компютър, в повечето случаи може да се пригоди за извършване от разстояние, респективно - и от дома, коментира Дечев. Така че, трябва да говорим не само за сектори, в които е приложима дистанционната работа, а и за работни места. В едно стоманодобивно предприятие непрекъснатото металолеене няма как да премине към "работа от разстояние", но примерно, счетоводителите спокойно могат да си останат у дома, коментира Дечев.

Какви ще са загубите за икономиката от хоум офиса

Онлайн ангажираността предполага гъвкавост на работното време, липса на фиксирани часове за работа и, в тази връзка, вкл. има възможност за удължаване на работния ден, коментира Томчо Томов. Според него, при дистанционната работа се измерва ефективността, качеството и срочността на изпълнените задачи, не толкова продължителността на работния ден, т.е. мерим не количествено, а качествено.

Според Теодор Дечев, в много случаи самите служители разпределят изпълнението на служебните си задължения по предпочитан от тях начин в рамките на денонощието, който се различава от стандартния непрекъснат осемчасов работен ден.

istock
istock

Възникващите възможности за допълнително ангажиране с учебния процес на децата им, довежда при част от работещите родители до изместване на времето за работа в други часови пояси, посочи Дечев.

Колко ще скочи сметката за отопление заради работата от вкъщи

По отношение на възможностите за злоупотреба, според него, в много държавни институции в условията на дистанционна работа се възпроизвеждат злоупотреби с работното време, които се извършваха и преди началото на пандемията.

Тези, които работят много, често работят извънредно, но този труд не се заплаща, защото ръководителите на звената прилагат формулата "извънредно работят тези, които не умеят да се вместят в осемчасовия работен ден", заяви Теодор Дечев и допълни, че при дистанционната работа тази формула може да се прилага още по-успешно.

В частния сектор подобен режим е несравнимо по-рядък, защото никой не би търпял фигурантите, които на практика експлоатират добрите служители, смята Дечев.

Според него, където спецификата на работата позволява да се работи от разстояние, производителността на труда не се е намалила. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg