Правителството на канцлера Ангела Меркел заяви в понеделник, че планира данъчна отстъпка за хората, работещи от вкъщи по време на пандемията, за да компенсира по-високите разходи за отопление, електричество и други сметки, предаде АФП.

Коалицията на Меркел заяви, че се е съгласила с предложение, което ще позволи на служителите, работещи от вкъщи, да намалят годишната си сметка за данъци с пет евро на работен ден до максимален размер от 600 евро годишно. Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че предложеното законодателство, което се очаква да бъде одобрено от парламента през декември, е "добро за работниците" и "не е голямо фискално предизвикателство за германската държава".

Какви ще са загубите за икономиката от хоум офиса

Данъчното законодателство в Германия означава, че работата от дома обикновено отговаря на отстъпките само ако една стая в къщата се използва изключително като офис. Но с милиони офис служители, работещи от хола и на кухненските си маси, за да намалят риска от предаване на COVID-19, нараснаха призивите за облекчаване на правилата.

istock
istock

Изчисленията на института Ifo показват, че около 56% от германските служители биха могли да работят временно от дома си.

Съществуващият закон "вече не корелира с днешния работен свят", каза Себастиан Брем, депутат и данъчен съветник на баварския съюзник на Меркел ХСС.

Колко ще скочи сметката за отопление заради работата от вкъщи

Планираното данъчно облекчение беше "гъвкавият отговор" на това, каза той пред Франс прес. Това, което остана неразрешено обаче, е дали предложението за данък за домашен офис ще бъде включено в данъчното облекчение от 1000 евро, което всеки германски служител вече получава годишно за разходи, свързани с работата като транспорт и екипировка за работа, или ще бъде отгоре.

Тазгодишният масивен преход към работа от вкъщи, за да се намали рискът от предаване на коронавируса, вероятно ще доведе до промени на работното място, които ще надживеят пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg