При над 10% от проверките в рискови сектори се установяват работещи без трудови договори, показаха резултатите от специална инспекционна кампания за превенция на недеклариран труд, съобщават от „Главна инспекция по труда“ (ГИТ).

При 1133 бр. проверки в питейни заведения и ресторанти, приключени през месеците юни и юли 2022 г. от контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ („ИА ГИТ“) са установени 150 лица без сключени трудови договори.

Констатираните при тези проверки нарушения на трудовото законодателство са 6333 бр. От тях 810 бр. са по заплащане на труда и 878 бр. по работното време, почивките и отпуските, заявяват още от „ГИТ“, като добавят, че тези нарушения също създават предпоставки за укриването на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла.

Работодателят информира веднага, ако има промяна в трудовия ни договор

Резултатите от кампанията за пореден път доказват, че ресторантьорството е сред високорисковите отрасли по отношение използването на нерегламентирани практики на пазара на труда, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство. За седемте месеца на годината са извършени 15 735 бр. проверки във високорисковите по отношение недекларирания труд сектори строителство и селско стопанство, както и по специалната мярка за контрол по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. Това са около 70% от всички проверки - общо 24 220 бр. за периода.

istock
istock

Установените случаи на работа без трудови договори при всички извършени през периода проверки са 1714 бр. От пресцентъра на ГИТ уточняват, че Инспекцията по труда постоянно работи и за засилване на сътрудничеството с Националната агенция за приходите (НАП) чрез обмен на информация и съвместни действия.

Как да се предпазим от некоректен работодател

През тази година двете институции осъществяват съвместна кампания за справяне с недекларирания труд, като в рамките на кампанията до момента контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 484 бр. съвместни проверки с НАП и 129 бр. по инициатива на Приходната агенция. На НАП е предоставена информация за резултатите от контролната дейност на ИА ГИТ в над 250 предприятия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg