Еднодневните договори нямат нищо положително за самите работещи. Това каза Мая Илиева - председател на Синдиката на българските медицински специалисти, предаде БГНЕС.

Синдикат на българските медицински специалисти (СБМС), Автономна работническа конфедерация (АРК) и Синдикален съюз АХА дадоха пресконференция.

„Целта на тази пресконференция е да кажем мотивирано „ не“ на предложените промени в Кодекса на труда. Промени, които биха работили срещу работещите в България“, заяви Веселина Ганчева от СБМС.

Предлагат 1950 лв. начална заплата за лекар

„По отношение на еднодневните трудови договори. Това, според нас означава, че все повече работещи ще бъдат без гарантирана дългосрочна заетост. Тоест работодателите ще избягват да предлагат трудови договори и по този начин ще си спестяват данъци и осигуровки, по този начин ще имат възможността, когато дойде проверка, те да могат да предложат такъв еднодневен договор, за да си прикрият грешката в кавички. Еднодневните договори нямат нищо положително за самите работещи, тъй като по тях отпадат придобивки като трудов стаж или отпуски“, заяви Илиева. Тя каза, че затова казват твърдо "не" на тази промяна като синдикат.

istock
istock

"Втората промяна за сумираното изчисляване на работното време, т.е. то да бъде удължено до 12 месеца също, според нас е абсолютно недопустимо и е в разрез и с европейските директиви, при които то е допустимо до 4 месеца", заяви тя.

ГИТ напомня на работещите, че не могат да работят без договор

Илиева каза, че техният синдикат категорично се противопоставя на предложението за увеличението на часовете от 150 на 300 часа.

Веселин Николов заяви, че позицията на тяхната организация Автономна работническа конфедерация (АРК) срещу готвените промени в Кодекса на труда е остро отрицателна. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg