КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа" внесоха в проект на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

В него те предлагат да залегне между 40 и 60% ръст на стартовите заплати, като се спазва правилото 1:2:3 (минимални работни заплати съответно за санитар, професионалист по здравни грижи и лекар).

За персонала, зает в здравните и лечебните заведения, финансирани от бюджета на Министерството на здравеопазването, училищно и детско здравеопазване и здравни кабинети в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни, които не се финансират от бюджета на Министерството на здравеопазването, началните основни месечни заплати да са не по-малко от: 1950 лв. за лекар без специалност, 1300 лв. за медицински професионалисти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други), 900 лв. за болногледачи.

От КНСБ посочват, че пандемията е показала за пореден път недостигът на медицински специалисти.

Въпреки че те приветстват отпускането на 1000 лв. за работещите на първа линия, според тях липсва ясна дефиниция за понятието "първа линия".

istock
istock

От синдиката признават и усилията на правителството за увеличение на възнагражденията на работещите за 2021 г.: на лекари - с 600 лв., професионалисти по здравни грижи - с 360лв., болногледачи, санитари - със 120 лв. Това обаче според тях е решение за една година.

Заплатата на медицинските сестри у нас ще бъде 900 лв.

Те са категорични, че най-справедливо е ръстът на възнагражденията да стане чрез договаряне на нови минимални заплати по категории персонал в Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". Само така според тях ще може да бъдат възнаградени усилията на медицински специалисти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg