Три пъти над минималната заплата да получават някои работници, предлага социалното министерство с промени в Наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.

В публикуваните за обсъждане критерии за формиране на техните заплати е предвидено обвързване с минималната за страната работна заплата, като промяната трябва да влезе в сила от началото на 2022 година:

"Законът за социалните услуги задължава да се приемат критерии за формиране заплатите на социалните работници от услугите. Те ще бъдат диференцирани, като за ръководителите на дневни центрове или 24-часови услуги, месечната заплата ще е от 180 до 250 на сто от минималната, а за основните и препоръчителни специалисти, които пряко предоставят услугата на хората - от 150 до 220 на сто от минималната заплата, пак в зависимост от вида на услугата. Най-високо ще е заплащането в интегрираните здравно-социални услуги за деца и възрастни.

istock
istock

Предвидено е още за тези, които полагат грижа за хора с агресивно поведение и с нужда от постоянно медицинско наблюдение, заплатите да се завишават допълнително с до 30%.

1260 лв. стартова учителска заплата от януари

По данни на Агенцията за социално подпомагане, в момента над 16 000 социални работници са заети в услугите и се грижат за над 36 000 потребители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg