Заплатата за медицински сестри ще бъде 900 лв., а в някои отделения 950 лв. За лекарите се предвижда заплащането да бъде 1150 лв. Така държавата ще се опита да реши проблема с огромния недостиг на медицински специалисти у нас.

Това заяви в студиото на "Здравей, България" финансовият министър Кирил Ананиев, които разказа, че при разговор с Български лекарски съюз са фиксирали заплатите на медиците.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемат на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

„Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизма на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, заяви Ананиев.

"Един от приоритетите на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6 млрд. ресурс. Има конкретни цели и приоритети, които преследваме", каза още той.

istock
istock

"Ако бюджетът е предизборен нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години", добави той.
Бившият здравен министър коментира и актуалната медицинска обстановка у нас.

Какви заплати взимат лекарите в Унгария

„Още обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза Ананиев.

istock
istock

„Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна", добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg