„Виваком“ провежда успешни тестове на 5G в реалната си мрежа и е готова технологично за старта й.

Това стана ясно на специално събитие, на което телекомът демонстрира възможностите си за преминаване към мрежата от пето поколение.

5G борави със 100 пъти по-голяма скорост, възможно е свързване на поне 1 милион устройства на квадратен километър, почти липсва забавяне в скоростта на предаване на данни“, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

По думите му, държавата и телеком индустрията са намерили вярното решение, за да бъдат предлагани на поносими цени услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G за крайните потребители.

10 тенденции, които ще преобърнат онлайн средата през 2019 г.

Като една от стъпките на държавата за подпомагане на разгръщането на 5G, министърът посочи намаляването на разходите на изграждане на новите мрежи на първо място чрез оптимизиране на тарифите за радиочестотен спектър.

Darikfinance

„Не защото искаме да увеличим печалбата на телекомите, а защото искаме да направим цената за крайния потребител адекватна, а не по-скъпа“, коментира той.

Министърът добави, че друга стъпка е намаляването на административната тежест за разполагането на новото оборудване за базовите станции.

По думите му, държавата ще работи с телекомите, както по отношение на контрола, така и на осигуряването на повече информация, че електромагнитните вълни, които се ползват от тази технология, не са опасни.

Осигуряването на радиочестотен спектър е тема, която ще намира своето решение, подчерта министър Росен Желязков. Той увери, че лентата в диапазона 3,6 мегахерца скоро ще бъде обявена на търг.

„5G - това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства, пренебрежимо малко времезакъснение, което допринася за светкавичен пренос на огромни обеми данни.

Мрежата е в основата на пет генерални промени – тя осигурява повишена продуктивност, предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии, сегментиране на мрежата“, разказа главният технически директор на компанията Радослав Златков.

Какво да направя, ако сметката ми за мобилен телефон е неправилна

Предимствата на мрежата от ново поколение са огромни- тя ще допринесе за автоматизация на производствения цикъл, за масово развитие на умните градове и техните основни характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване.

Ще направи реалност умния дом. И още – благодарение на 5G мрежата дигитализация на образованието ще стане факт чрез масова достъпност от различни географски точки.

Огромно е приложението на 5G мрежата и в развлекателната индустрия- правене на музика от разстояние, гейминг, използване на добавена и виртуална реалност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg