160 лева глоба ще плати всеки човек, ако откаже да участва в националното преброяване на населението, което НСИ провежда веднъж на 10 години.

Участието в него е задължително. Електронно по интернет жителите на страната могат да се преброят от 00.00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември. Това става на платформата census2021.bg. Тя ще бъде достъпна и от сайта на НСИ. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи чрез посещение на преброител, като за целта са ангажирани и обучени над 27 000 души. Те ще обикалят по домовете всеки ден от 8 до 20 часа.

За да се преброи електронно, човек трябва да си направи регистрация на сайта, където трябва да впише ЕГН, номер на личната си карта и датата на издаването й. След това той ще трябва да попълни анкетна карта, която ще важи за неговото домакинство. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира на Census2021.bg., един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. Системата ще бъде достъпна само от България.
 
Ако човек не се включи в електронното преброяване, от 18 септември до 3 октомври той трябва да очаква посещение от анкетьор.
В анкетната карта ще се попълва информация в четири раздела – „Сграда“, „Жилище“, „Домакинства“, „Население“. Има и пети раздел – „Временно присъстващи лица“, който се попълва само в случай, че човекът попада в тази категория. Попълващият анкетата може да спира попълването и да продължава по-късно. Попълнената дотогава информация ще са записва обаче само ако е преминат целият раздел.

istock
istock

В раздел „Сгради“ има въпроси дали обитаваната постройка е къща, жилищен блок, общежитие и др., през коя година е построена, бетонно ли е или гредоред, има ли в нея асансьор и т.н. В Раздел „Жилища“ ще се отговаря на въпроси от рода какъв е видът на жилището, собственик, ползватели или наематели са хората в нея, електрифицирано ли е то, има ли водопровод в него и т.н. 

От НСИ подчертават, че не се интересуват от това чия е собствеността на жилището и дали в него се живее законно. Няма да се отчита и дали човекът, който попълва картата, живее в жилището с постоянен или с настоящ адрес.

Всеки пети българин се шири в голям апартамент

При възникване на въпроси и неясноти попълващият анкетната карта ще може да се обади безплатно на мобилен номер *2021. Той ще работи всеки ден от 9 до 21 часа.
 
След попълването на анкетната карта системата ще генерира анкетен код от 15 знака, който трябва да запазите. При стартиране на традиционното преброяване с посещение по домовете, хората, които са се преброили онлайн, трябва да кажат на преброителя този 15-цифрен код.

istock
istock

Ако при посещението на преброителя не сте у дома си, на вратата ще бъде закачана табелка. На нея ще пише името и телефона на преброителя, както и кога ще мине пак. Ако вече сте се преброили онлайн, на тази табелка трябва да напишете 15-цифрения код и при следващото идване преброителят ще я вземе.
 
   За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg