Семействата на деца, които не са приети, поради липса на места, в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини, ще бъдат компенсирани с 372 лв.

Това реши Министерският съвет в оставка като прие Постановление за определяне на реда и условията за предоставяне на средства от държавния бюджет за компенсиране през 2022 г. на разходите за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети, поради липса на места, в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Болничен за деца до 12-годишна възраст под карантина ще ползват родителите

Месечният размер на средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и възпитанието за едно дете, съответства на средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските детски градини за съответната календарна година, който е в размер на 372 лв. По този начин ще се осигури равнопоставеност на децата от различните възрастови групи, посочват от кабинета.

Осигурените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. средства са в размер на 600 000 лв. 

istock
istock

Компенсацията на родителите, пряко свързана с отглеждането и възпитанието и обучението на децата им, ще се предоставя само за периода от 1 септември до 31 декември 2022 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg