Лято по време на инфлация. Все повече българи разчитат на кредити за море, ремонти и покриване на ваканционни разходи. Масово потребителите у нас теглят заеми между 800 и 2000 лв., за да покриват допълнителните сезонни харчове, отчитат от фирмите за бързи кредити, съобщи NOVA

При някои от домакинствата разходите през летните месеци се удвояват, а заради поскъпването на живота сметката е още по-трудна.

Колко трябва да oтдели едно семейство за седмица на морето

Заради инфлацията – това лято може да се окаже истинско предизвикателство за семейния бюджет. Наред с традиционните месечни разходи – през следващите месеци трябва да планираме и нови: за почивка, пътувания, ремонти, изравнителни битови сметки, подготовка на децата за новата учебна година, както и за летни излизания и забавления. В сезона на непредвидените харчове все повече българи прибягват и до кредит. Още в края на май фирмите за бързи кредити отчитат ръст в тегленето, като сред причините за нов заем са и разходи за почивки и екскурзии. Най-често теглените суми са между 800 и 2000 лв.

Към края на март изтеглените бързи кредити са с 19 % повече от година по-рано.

Оферти за морска почивка
, повече пътувания, летни ремонти и подготовка за новата учебна година. Но и традиционните месечни разходи. И растящи цени на щанда.

istock
istock

Броени дни преди официалното начало на лятото – Ралица Карабаджакова отчита семейните разходи за предстоящите месеци. Още от сега пресмята, че планираният бюджет  това лято,  трябва да е по-голям от миналото. Най-вече при семейната ваканция.

С 30% по-скъпа почивка на море това лято

„Ние сме избрали да почиваме на хотел. Миналата година, ако за 5 нощувки давахме около 1000 лв., тази година разходите са между 1500-1600 лв.”, твърди Ралица Карабаджакова, потребител.

Освен тях в списъка ѝ с допълнителни летни харчове влизат: изравнителните сметки, подготовка на децата за градина от септември, както и некалкулираните разходи при всяко морско пътуване. 

„Обикновено човек не се замисля, че му трябват хавлии, слънцезащитни продукти, храната на плажа. Това обикновено не го включваш първоначално в калкулацията и след това, като теглиш чертата, оставаш малко изненадан. Защото си предвидил един бюджет, но после се оказва съвсем друг”, твърди Ралица.

Заради инфлацията – това лято сметката ще е по-трудна, категорични са и финансовите експерти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg