Младежите до 18 години - навън по тъмно само с подпис на родител. Това предвиждат промени в закона. Очаква се след 22 ч. непълнолетните да могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти единствено с декларация от настойник.

Подобни ограничения има и сега в някои общини, но целта е промяна на национално ниво. Ресторантьорите обаче изразиха недоволството си от въвеждането на тази мярка.

"За нас е изключително важно да се въведат нормалните европейски практики при изготвянето на такива нормативни актове и да се питат  заинтересованите лица. В  случая това са браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите”. Това коментира пред NOVA Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му, ако браншовите организации са били питани предварително отговорът щял да бъде, че „това е поредното недоразумение”.

„И то не защото сме против предпазването на децата от вредно въздействие - каквото и да е било то. Но в случая стана излишно бюрократизиране – включително и на нашата дейност. Ние нямаме контролни функции. Даже помежду си се шегуваме, че вече трябва да направим Национална агенция за ресторантьорска сигурност. За пореден път правим излишни документи, които знаем, че всеки може да фалшифицира”, категоричен е той.

istock
istock

Димитров обясни, че в настоящия момент има закон, който се спазва, а именно лица под 18 годни не могат да са в питейни заведения след 22 часа.

„Сега изкарваме някаква измислена декларация. Ясно е, че това е поредният коьрфишек, който няма да работи”, посочи той.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg