Серия от любопитни завои в данъчното законодателство предлага финансовото министерство в навечерието на поредната предизборна кампания. Екипът на Владислав Горанов е направил лупинг за одобрената само преди година нова структура на акциза за цигарите и вече не държи по-високият ценови клас да поскъпва изпреварващо. Така по-скъпите цигари догодина ще поевтинеят спрямо сегашните нива. 

Нови правила през 2017 г. ще има и в облагането на получените награди от игри - хазартът остава самотен остров на необложените печалби, за всички останали игри на случаен принцип ще се дължи 10% подоходен данък. За поредна година поскъпването на такса смет за гражданите се отлага. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане пакет с промени в данъчните закони за 2017 г. 

Обратният завой за акциза на цигарите е пълен. Въпреки острите критики през миналата година МФ наложи нов ред за определяне на акциза, който доведе до изпреварващо спрямо първоначалните планове увеличение при по-скъпите цигари. От финансовото министерство тогава твърдяха, че целта на промените е да се избегне увеличение при евтините цигари. При тях обаче новите правила на практика не доведоха до никаква промяна за сметка на поскъпването на по-високия клас. 10 месеца по-късно финансовото министерство се отмята от наложения модел и възстановява режима, който важеше в закона преди това. Така цигари, които през 2017 г. трябваше да струват 5,30 лв., ще се продават на цена 5,16 лв. Марки, които през 2016 година са стрували 5,80 лв., през 2017 г. ще паднат на 5,58 лв., вместо да поскъпват допълнително на 6,10 лв., както бе предвидено. Цигари, продавани през 2016 г. на цена от 6,55 лв., ще паднат на 6,35 лв., вместо да поскъпват на 6,85 лв. 

При по-евтините цигари ще продължи да има леко поскъпване, което не се влияе от лупингите на министерството и се дължи на прилагането на минимални акцизни нива за ЕС. Така марки, продавани в ценовия диапазон 4,10-4,52 лв., ще скочат на 4,27-4,70 лв. 

Поредната промяна в цените на цигарите идва на фона на настъпило преструктуриране в собствеността на основен производител - "Булгартабак". В началото на годината дяловете си в "Булгартабак" продадоха депутатът от ДПС Делян Пеевски и италианският бизнесмен Едуардо Миролио. Според експерти и представителите на вносителите наложеното за 2016 г. ускорено поскъпване на скъпите цигари бе откровено и грубо лобиране именно в полза на български производители. От мотивите към предложената промяна в акциза за 2017 година не става ясно от какви постъпления се отказва хазната. Миналата година МФ твърдеше, че от по-бързото поскъпване на скъпите цигари в хазната ще влязат 119. 3 млн. лв. за периода 2016-2018 г. 

Половинчата промяна в интерес на друг крупен бизнес - хазарта, ще има и в данъците на доходите на физическите лица. Според предложените промени от 2017 г. за всички игри, при които печалбите и наградите се определят на случаен принцип, ще се дължи 10% подоходен данък. Данък обаче отново няма да се дължи върху наградите и печалбите от хазарт. В момента и двете групи игри на случайността са освободени от облагане. 

Налагането на 10% данък върху нехазартни игри на случаен принцип ще удари телевизионни игри от типа на колелото на късмета, "Сделка или не" и т.н., макар да не е ясно дали ще засегне тв игрите на Националната лотария, където има участие в нехазартна игра на базата на закупен билет, издаден с лиценз по закона за хазарта. 

От МФ аргументират тази промяна с практиката в отделни страни в Европа, където освобождавали от данък само хазартни игри. За разлика от хазарта и игрите на случайността, които в момента са обложени, получаването на награди на база знания и личен принос на участниците задължително се облагат с данък.