Нови редове в сметките за февруари, които ще станат готови на 15 март, предвижда столичната "Топлофикация". Фактурите ще бъдат допълнени с няколко нови реда, на които ще бъде посочен периодът без топлоподаване заради голямата авария, която остави хиляди жители на София на студено през февруари.

Това стана ясно на вчерашното заседание на комисията по инженерна инфраструктура в столичната община, на която бе приета схемата за компенсация на засегнатите от топлорайон "Изток".

На отделен ред ще бъде записана сумата за неустойката, както и дължимата сума за периода по фактурата, след като неустойката е прихваната, обясни директорът на "Топлофикация - София" Георги Беловски.

След като методиката за обезщетения бъде одобрена и от общинския съвет, дружеството ще разлепи съобщения на всеки от засегнатите входове. В тях ще бъде разяснено точно как е изчислено обезщетението, кога е началото и краят на аварията, както и броят на дните, за които се приспада непотребената енергия. Очаква се общинарите да одобрят окончателното предложението на "Топлофикация" в четвъртък.

От схемата за обезщетения, представена преди седмица, стана ясно, че тя ще обхване 104 224 клиенти. На тях компанията ще трябва да плати общо 2.3 млн. лева. В зависимост от това кой колко време е бил на студено ще има и различни компенсации. Пари на ръка обаче няма да бъдат връщани, а само приспадани от сметките за топло.

Обезщетения ще има само за абонатите от топлорайон "Изток", докато останалите домакинства, стояли на студено, няма да получат нищо. Такъв е случаят с кварталите "Надежда" и "Люлин", където проблемите с топлоподаването са били отстранени до 48 часа. В тези случаи дружеството не дължи компенсации на клиентите си.

Вижте още: 

Топлофикация събрала 15 млн. лв. от длъжници 

„Топлофикация” дава на съд 150 000 абонати 

Кой да плати на Топлофикация