Изплащането на гарантираните от закона депозити в КТБ до 100 000 евро ще бъдат изплащани през 10 банки. Това съобщи вчера пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя допълни, че сумите ще бъдат преведени по сметките в трезорите до 4 декември. Това е датата, на която Фондът за гарантиране на влоговете в банките заяви, че ще започнат изплащанията на гарантираните по закон депозити от КТБ. 

По процедура банките, които ще получат преводи с парите на вложителите, няма да им начисляват такси за усвояването им, допълни вчера Стоянова и поясни, че единствените, които ще получат парите си на 100%, въпреки че са над гарантирания по закон размер, са общинските дружества. 

Това е така, понеже техните пари са защитени с държавни ценни книжа, обясни шефката на бюджетната комисия в НС. Не така стои обаче въпросът с други предприятия, които могат да загубят сериозна част от средствата, които са държали в КТБ, и това ще се отрази и на служителите им, смята още Стоянова. Според нея друга криза, която се е породила вследствие на аферата „КТБ”, е тази с доверието към институциите. 

„Най-големият негативен ефект от случая “КТБ” не са толкова парите, които трябва да бъдат осигурени, а доверието”, смята Стоянова и допълни: 

“БНБ е стожер на банковата система, тя е гарант за това, че в системата нещата са стабилни. Българинът трябва да има доверие в институциите. За съжаление в случая “КТБ” се оказва, че няколко държавни институции явно не са си свършили добре работата”, обясни Стоянова. 

Случилото се с КТБ най-вероятно е в резултат на лоши практики и неспазване на добрите стандарти за банково управление. Това заяви от своя страна финансовият министър Владислав Горанов по повод отнемането на лиценза на КТБ и стартиралата процедура по обявяването й в несъстоятелност.

„Другата част от банковата система не е засегната от тези лоши практики”, категоричен бе министърът пред ПИК. Горанов каза още, че е склонен представителите на Министерство на финансите във Фонда за гарантиране на влоговете да подкрепят предложението  да се наеме  разследваща компания, която да установи дали има връзка между източването на банката и придобити активи. Той допълни, че не се знае дали всичко, случвало се в банката, ще може да се докаже, но трябва да се направи всичко възможно цялата истина да излезе наяве. Горанов пое ангажимент лично да работи в тази посока.