Средната сума, която българинът смята да похарчи в лятната си отпуска, е 1144 лева. Това показва проучване по поръчка на картовия оператор Visa. Данните сочат още, че 79% от анкетираните смятат да прекарат лятната си отпуска в България, а най-много средства за ваканция ще похарчат хората във възрастовата група 35 – 44 години.

Изследването е осъществено през втората седмица на юни с телефонно интервю, анкетирани са 300 българи – притежатели на банкови карти, на възраст 18 – 55 години, живеещи в девет големи града на страната.

Само 15% от допитаните планират да пътуват в чужбина за лятото, като Гърция и Турция са най-предпочитаните дестинации за 32% и съответно 22% от хората. Основните причини за избора на България са, че тук почивките са по-достъпни (41%) и е по-лесно да се стигне до желаната дестинация (28%).

Повече от една трета (36%) са заявили, че ще изхарчат повече средства през своята отпуска тази година в сравнение с миналата, а 47% са посочили, че ще разполагат със същите средства. 17% са отговорили, че планират да изхарчат по-малко в сравнение с 2010 година. Жителите на София ще похарчат най-много за летните си отпуски, средно по 1 337 лева.

От Visa са установили силна тенденция за предпочитане на картовите разплащания както по време на резервациите, така и по време на самата почивка. 44% от всички анкетирани ще организират своята ваканция сами, без да ползват услугите на тур оператор, и ще използват карта, за да платят за нея. Мотивите за това българите подреждат в следната тежест: по-сигурно, по-изгодно, по-удобно.

Според 44% от анкетираните, отпуската ще е през август; за 40% през юли, за 10% е септември, а за 8% още през юни. Сумата е по-голяма от 100%, тъй като някои българи ще почиват повече от веднъж през летните месеци. 67% от анкетираните се ориентират към почивка на морето, а 18% на планина.

Продължителността на отпуската ще е същата или по-дълга по сравнение с миналогодишната за 85% от анкетираните. 31% разполагат със 7 – 10 дни за почивка, 30% с 4 – 7 дни. 19% ще се възползват от по-дълга отпуска между 10 и 14 дни. Средно за проучването, анкетираните ще прекарат по 11 дни в отпуска това лято. Тоест всеки ден отпуска ще им струва близо 100 лева.