Цените на лифт картите за цял ден каране на ски по малките писти в България на ден варират от 12 до 20 лв., установи проверка на „Монитор”.

Местата за настаняване в околността са или хижи, или семейни хотелчета, така че уикенд за четиричленно семейство с малки деца излиза около 200 лв. Интересът към зимните спортове обаче е голям и затова не само големите курорти, но и по-малките писти също са на почит. В големите центрове индивидуалният ски учител струва между 70 и 100 лв. за 2 часа. Цената е около 2,5 пъти по-ниска на местата встрани от тях.

Най-големият компромис с малките писти е тяхната дължина и денивелацията, която рядко е достатъчно голяма, та любителите на по-екстремното каране да могат да се засилят с по-голяма скорост.

Около 30 са малките писти в България, условията при тях задоволяват уменията на цели семейства, които не са

любители на върховите скиорски умения.

Пълна и актуална информация през сайтове и на посочени телефони за връзка обаче може да се намери за не повече от десетина писти. Удачна идея за набиране на информация е да се обадите в някой хотел в местността. Там ще ви кажат дали пистата работи и какви са снежните условия, но рядко знаят в детайли подробности като дължина на съоръжението, колко са влековете, каква е височината на пистата или

каква е денивелацията

от което зависи и сложността на самата писта.

За разлика от западните курорти, които осигуряват шатъли до всеки съществуващ влек на каква да е категория писта, у нас или се превозвате сами, или ако сте в група, може да бъде организиран транспорт.

По-голямата част от тези места за спускане се водят „зелени писти” ­ тоест са нещо като лек наклон, подобен на ски път, по който и напълно начинаещ безопасно ще се плъзне по надолнището.

Дължината на малките писти варира от 200 м до 1100 м и повечето предлагат влекове. Над Плевен например пистите са четири, като две от тях са детски и са почти без наклон, а другите са съответно 800 м и 500 м и там може да се получи някаква засилка. Като цяло местността е много красива и е отлично място за споделени семейни спортни занимания.