Морето поевтинява за българите в края на тази седмица. От събота повечето хотели, които досега са работили главно с чужденци, обявяват намаления. Причината е дупка между натоварения август и евтиния септември и хотелиерите въведоха т.нар. междинен сезон.

Намаленията на цените започват от 8% спрямо августовските и стигат до 33%. Колкото по-висока категория е хотелът, толкова по-голямо намаление прави.

От 6 септември започват нови намаления. Хотелиерите вече са обявили още по-изгодни цени, като нощувка в 3 звезди със закуска ще е 20-30 лв.

Идващата събота е моментът, чакан от българите, които не могат да си позволят почивка в най-активния сезон, но и не искат да се молят през септември времето да става за плаж.

От 21 август повечето от хотелите по Черноморието минават в междинен сезон, който продължава обикновено 2 седмици. В него цените намаляват спрямо тези от края на юли и началото на август, но не са и толкова ниски, колкото през септември.

Поне с 20 лв. пада цената на нощувката в края на тази седмица при почивка ол инклузив в хотели 3 и 4 звезди, показа проверка на в. "24 часа". С още поне толкова ще поевтинее почивката във високия ценови сегмент и от септември, обясниха туристически агенти.

Скъпите хотели са най-активни в свалянето на цените още в края на този месец, при тях и намалението е най-голямо. При тризвездните хотели или при пакетите само със закуска намалението е около 15 лв. на нощувка.

Чувствително е поевтиняването при пакетите, когато цената е обявена предварително за 3, 5 или 7 нощувки.

Не всички хотели обаче имат такива оферти за междинния и ниския сезон, повечето залагат на цени за една нощувка, а евентуални отстъпки за по-дълъг престой могат да се договорят само на място.

Най-малко е поевтиняването при квартирите

Повечето от тях са се движели в рамките на 15-20 лв. за нощувка през най-активните седмици на летния сезон, докато за септември цените им ще са 10-15 лв.

Хотелиерите обаче не са единни от коя дата започва точно междинният сезон и от коя ниският с големите есенни намаления.

Някои свалят цени още от утре. Причината е, че тези хотели се пълнят главно с туристи, които почиват по системата на дългия уикенд, а не ползват дълъг отпуск, обясниха хотелиери.

Така реално първите туристи, които ще почиват на по-ниски цени, щели да пристигнат в петък.

Хотелите, които работят повече с чужденци, пък са се ориентирали към датата 21 август - събота.

Тук критерият е кога се сменят чуждите групи, което обикновено става в шестия ден от седмицата. Така хотелите, които имат по-малко заявки за чужди туристи, са обявили намаления за българи и влизат в междинния сезон.

Малка част от хотелите изобщо не са обявили междинни цени.

Причината за намаленията в последната седмица на август е, че руснаците си тръгват.

"На братушките им започва училището и по-гъвкавите хотели се ориентират отрано", обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Ново намаление на цените ще има в началото на септември. Тогава например четиризвезден хотел, който веднъж е свалил нощувката с 20 лв. от 21 август, готви още едно намаление до 49 лв. на нощ за ол инклузив.

При хотелите от тризвездната категория пък септемврийското море ще е на цени и под 30 лв., отново с включено изхранване. Засега няма обявени цени за октомври, въпреки че повечето хотели ще работят до 31-и, но е много вероятно те да са още по-ниски.

Бързата реакция с цените и надпреварата между хотелиерите какви бонуси да дадат на клиентите си е довела до рекорден сезон по морето това лято.

"Толкова туристи по Черноморието не е имало в последните 20 години", категоричен бе Рагин.

"Само в община Несебър, която обхваща Равда, Несебър, Обзор и Слънчев бряг, вече са минали 500 000 туристи", обясни шефът на хотелиерската асоциация.

Въпреки че има ръст на чужденците, които са почивали край нашето море това лято, голямата печалба тази година е от българските туристи.

По различни оценки ръстът на българите, почивали на Черноморието през лятото, е 30-40% в сравнение с миналата година. Тогава за цялата година българите, почивали в страната, бяха 572 319 души според данните на Националния статистически институт.

По предварителна оценка на бранша обаче приходите от туризма тази година няма да са рекордни и дори може да не стигнат 5% ръст, както очаква икономическото министерство. Вчера БНБ отчете спад с 0,9% на приходите от туризма за първото полугодие въпреки ръста от 9% на чуждите туристи.

"За да привлечем повече туристи, работим почти без печалба, на себестойност", обясни Благой Рагин. Тази стратегия обаче се оказала печеливша и според него ще продължи и в следващите години.