2000 семейства, чиито деца на се приети на детска ясла или градина, ще бъдат подкрепени да се върнат на работа.

Това ще стане чрез осигуряването на детегледачки, които да гледат малчуганите им и на които държавата ще плаща по една минимална работна заплата в продължение на 18 месеца.

Средствата ще дойдат от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", разказаха вчера от социалното министерство при представянето на приоритетите си. Повече информация се очаква през септември.

Детегледачите трябва да са безработни, но изборът на конкретен човек ще е в ръцете на родителите. Програмата ще се изпълнява от Агенцията по заетостта и ще има общ бюджет 20 млн. лв.

Подобна схема - "Отново на работа", съществуваше и в предишния програмен период, като имаше възможност семейството да наеме близък - баба или дядо, стига да е безработен. Програмата обаче често беше блокирана поради липса на подходящи детегледачи.

Друга мярка, насочена към родителите и въведена от 1 юни т.г., пък вече се радва на голям интерес, отчете министър Петков. Само за два месеца 275 майки са се върнали на работа преди навършване на 1 година на детето си, за което са получили 50% от полагащото им се обезщетение за гледане на дете към заплатата си.

Министерството на труда и социалната политика обмисля да увеличи часовете, в които безработните лица трябва полагат общественополезен труд, за да получават социални помощи. Промяната ще е част от мерките за по-плътно обвързване на социалните помощи със заетостта, стана ясно още от изявленията на зам.-министър Росица Димитрова.

И в момента по закон помощите на безработните лица се спират, ако те откажат предложената им "подходяща" работа от бюрата по труда. "Ще продължим да налагаме тези санкции, като ще разработим и нови санкциониращи механизми", коментира зам. социалният министър Росица Димитрова.

В момента хората без работа, имащи регистрация в бюрата по труда, са длъжни да работят по 4 часа на всеки 14 дни, в противен случай губят помощите си за месеца, в който не са работили. С колко часа евентуално ще се увеличат въпросните 4 часа обаче, тепърва ще се обмисля.

Спирането на помощите при отказ от предложената работа ще се прилага с още по-голяма сила при пилотната програма, по която от 1 септември в 14 общини в Монтана, Враца и Видин ще се наемат на работа 830 безработни, коментира още Димитрова.

Въпросните лица ще могат да извършват работа и у дома, като дори цепене на дърва, като всяка община ще реши какви услуги да субсидира, както и дали да събира такси за тях. 

Според социалния министър основният проблем на пазара на труда вече не е високата безработица, тъй като тя вече е на нивата от преди кризата, а недостигът на квалифицирана работна ръка.

За целта ведомството му смята да обучи в следващите години 50 хил. души със средства от собствения си бюджет и още 100 хил. души - с пари от ОП "Развитие на човешките ресурси". Предстои облекчаване на режима за получаване на синя карта, който да улесни допълнително наемането на кадри от чужбина.

"Социалното министерство няма намерение да прави промени в параметрите на пенсионната система, приети през 2015 г. относно възрастта и стажа за пенсиониране", обяви още министърът. По думите му пенсиите ще се увеличават всяка година заради увеличаването на тежестта на осигурителния стаж, а през 2019 г. трябва да се случи обещаното падане на тавана на пенсиите. Относно реформата на ТЕЛК-овете той обеща до края на октомври ведомството му да предложи концепция за промени при медицинските експертизи на работоспособността.