Зимата у нас си показа зъбите. Това неминуемо ще се отрази и на семейния бюджет на всяко домакинство заради по-високите разходи за отопление.

От "Топлофикация София" съобщиха, че след идването на мразовитите дни дружеството подава на абонатите си с 20 процента повече топлоенергия. Това автоматично означава с толкова по-високи сметки.

Според синоптиците пък студът ще започне да се оттегля едва в края на седмицата. Така че до последния ден на януари не можем да се надяваме на затопляне, което би довело до намаляване на топлоподаването.

От Нова година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране увеличи цената на парното в София с близо 5 на сто. Така сметката ни вече набъбва с една четвърт спрямо тази, която сме платили за миналия януари.

През предходните две години парното на двустайно жилище за първия месец на годината излизаше около 130 лв. Сега тя ще е поне 162 лв. Има варианти обаче сметката да излезе както доста повече, така и доста по-малко. Ако човек живее в гарсониера, в която се отоплява само едно помещение, сумата, която ще плати за парно, едва ли може да надвиши 60-70 лв. Ако става въпрос обаче за голям апартамент, в който всички радиатори греят денонощно, съвсем спокойно сметката може да набъбне до над 200, дори 250 лв.

В началото на месеца беше топло, което обнадежди хората, че няма да плащат много за парно. В същото време обаче от много райони на столицата потребители се оплакваха, че радиаторите им греят адски силно и са принудени да намаляват почти до минимум радиаторите си, за да избегнат жегата. Поради тази причина тези абонати с право се притесняваха, че сметката им няма да намалее въпреки топлото време за сезона. Още по-скептични станаха те в момента, в който зимата ни сполетя с пълна сила и температурите паднаха до минус 15 градуса, което принуди "Топлофикация" да увеличи подаването на енергия.

Солено ще излезе отоплението в жилищата, които се използват климатици. В средностатистически апартамент обикновено се монтират поне два уреда. Ако в жилището има малко дете или пък пенсионер, климатиците трябва да работят постоянно, което пък ще навърти сериозно електромера. Така излиза, че уютът, осигуряван от електрически уреди за януари, ще излезе средно около 140 лв. на домакинство.

Поне наполовина ще платят хората, чиито домове са необитаеми през деня. Ако живеете в по-просторно жилище обаче, не се изненадвайте, ако сметката ви за този месец набъбне до 200 лв.

Още по-скъп ще излезе януари за отопляващите се с електрически печки, тъй като, за да достигне температурата в стаята нормални градуси, ще е необходим повече ток, отколкото на климатика. Избралите електрическа печка ще трябва да похарчат от 10 до 100 лв. отгоре към сметката си.