Инвестиция от 330 милиона евро е в риск в страната ни.

“Интер Ви ивнесмънт”, компания, съществуваща под юрисдикцията на Великото херцоство Люксембург, твърди че не упражнява истински контрол над дружеството Вивател, собственик на един от трите мобилни оператори у нас.

От 2012 година тя е единствен собсвеник, според местното законодателсво и европейските правила,  на дружеството Вива Телеком България. Сделката е резултат от проведения на 20 ноември 2015 г. в Лондон търг, който Viva Telecom спечелил с оферта за придобиване на InterV

От август, 2016, твърдят собствениците на Интер Ви, които се опитват да ръководят компанията, не могат да назначават директори и са възпрепятствани в правата си.

Според юридическите съветници на дружеството, виновен за липсата на правно утвърдено ръководсво е дружеството “Емпрено”, основоно на Британските Вирджински острови. То отново е с седалище в Люксембург, а адресът на офисът му е известен.

В писмо до отговорните държавни институции и съда, който разглежда казуса, мениджмънтът на компанията иска бързо решение, за да може да възстанови правата си

В писмото се казва, че съгласно българското законодателство няма основание да се оспорва собствеността на InterV върху Вива България, като няма правно основание по люксембургското законодателство да се оспорва настоящата собственост и контрол на InterV от страна на Вива Телеком.

Вижте още: 

Ръст на чуждестранните инвестиции у нас 

Световната банка бори бедността с инвестиции в екопроекти