Брин Конрой, създател на блога за лични финанси за жени Femme Frugality и автор в Business Insider, е била на 20 години, когато избухва световната финансова криза през 2007-2008 г. По онова време тя пътува из САЩ с първия си съпруг. Спестила е значителни средства, тъй като е била наясно, че има голям шанс вече да няма работа, когато се върне в града, където живее.

Въпреки че не чувствала чак самодоволство от наличните си пари, тя била уверена във финансовите си възможности. По онова време се смятала за доста умела да борави с парите, но над 10 години по-късно отчита, че тепърва е предстояло да научи много за личните и публични финанси. Ето какви 5 съвета би дала на 20-годишната си версия.

Икономиката ще продължи да претърпява кризи, важното е човек да остане спокоен

Факт е, че финансовите кризи довеждат до много негативни явления – някои хора ще губят домовете си, работата си или възможността да работят в дадена компания, след като вземат диплома за висше образование. Научаването за хора, които са загубили много заради финансовата криза, е в състояние да накара човек да се паникьоса, да изтегли всичките си пари в брой и да откаже да инвестира в каквото и да било.

Важното в тази ситуация е да се запази спокойствие. Икономиката бавно, но устойчиво, ще се възстанови. Именно по време на това възстановяване човек, вместо да се страхува от фондовия пазар, трябва да скочи в него и да се стреми да печели. В крайна сметка икономиката ще се възстанови, а дългосрочните инвестиции биха могли да се отплатят наистина добре.

Не се отказвайте

При финансови кризи е нормално човек да се чувства все едно е на увеселително влакче, което обаче се спуска единствено надолу. Това обаче не трябва да отчайва човек и да го отказва да работи, инвестира и да подобрява положението си. Ако се продължавате да работите здраво, в един момент пред вас ще се разкрият достатъчно добри финансови възможности. Важното е обаче да имате търпение.

Научете какви са възможностите на пенсионните фондове

Всеки, който иска след определена възраст да получава пенсия, е длъжен да има задължителни пенсионни вноски. В определен момент, когато финансовото ви положение не е добро, може да се видите принудени да изтеглите всичките си пари от пенсионния фонд. Не го правете. Оставете парите да се трупат, да се начислява лихва върху цялата сума и след пенсиониране да получавате по-висока пенсия.

Свикнете с идеята за фрийлансърството

10 години след последната финансова криза в обществото в САЩ отчита, че наемането на служители на трудов договор за пълен работен ден сериозно се е понижило за сметка на фрийлансърите. Това се дължи на факта, че така работодателите нямат допълнителните разходи, юридически отговорности и задължения, свързани с наемането на служител на трудов договор. Запознайте се с идеята за фрийлансърството. То дава свобода на изразяването и често може да пасне на характера ви, независимо от сферата, в която работите.

Не теглете кредити толкова самоуверено

Винаги е хубаво да научите за човек, който сравнително безпроблемно е погасил голям кредит, който е теглил преди години. Не при всеки обаче нещата приключват така благополучно. Може да се чувствате силни във финансово отношение и да вярвате напълно на главата  на раменете ви, но не се надценявайте предвид, че кредит + финансова криза е комбинация от фактори, в които едва ли сте попадали досега и нямате опит.