Олиото, брашното и захарта отбелязват средно 50% скок в цените си за последната година, информира Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБГ) за периода от март 2010 до март 2011 г. В момента брашното се продава за 0,83 лв. за килограм, спрямо 0,56 ст. за 2010 г., което е с 49% повече. За   година олиото се качва с 48%, или от 1,58 на 2,34 лв. за литър.

Поскъпването на рафинираната захар е двойно

спрямо март 2010 г., когато тя се е продавала по 1,13 лв. за килограм, а днес - по 1,72. Значително по-скъпи са и картофите, чесънът и зелето - с около 71%. Между 20 и 30% е увеличението на годишна база на лещата, млечните произведения, рибата и пилето. По-чувствителен спад през тази година е отчетен при стойността на яйцата - 30% и кренвиршите – 8%.

Цената на ябълките е с 28% по-висока, а на бананите с 13%. От пет до десет пъти по-евтини са цитрусовите плодове. Оранжейните краставици са паднали с 13%, а оранжейните домати са запазили цената си от миналата година.

Повишаването индекса на тържищните цени (ИТЦ), което се наблюдава от началото на годината, продължава до втората седмица на март, когато стойностите достигат ниво от 2.000 пункта. Това е най-високото ниво на индекса досега. След този пик през втората половина на март показателите се стабилизират. Те започват да се понижават и в края на месеца ИТЦ е 1.9882 пункта.

Стабилизират се цените на олиото и брашното, като се наблюдава лек спад на стойностите.

Зеленчуците са по-евтини в сравнение с миналата седмица

- доматите около шест пъти, а краставиците около четири пъти. За периода се отчита понижение и в стойността на картофите на едро. Забелязано е намаление и на цената на чесъна средно с около 5%. Леко поскъпване за месеца със 7% се наблюдава при яйцата и скумрията. Кравето масло е скочило с 3.8% спрямо предходния месец, а малотрайните колбаси с 5%. При движението на цените на останалите хранителни стоки се наблюдават незначителни промени в рамките до 3 на сто.