Държавата да субсидира с 5000 евро покупката на електромобил и с 2500 евро за хибриден модел.

Купувачите да бъдат освободени от ДДС, което ще намали инвестицията в зелените возила с 20%.

Това са част от преференциите , които искат от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

В момента собствениците на е-мобилите не заплащат местен данък, паркирането в платените зони в няколко големи града, както и зареждането с ток на някои от изградените електрически станции.

Предложенията целят да се увеличи броя на електромобилите, заради ниската покупателна способност на българите и високата им цена. В момента те са два пъти по-скъпи от тези с двигатели с вътрешно горене.

Исканията на автомобилните производители са представени на работната група в министерството на икономиката, която подготвя стратегия за стимулиране на продажбите и употребата на екологични превозни средства.

В момента ААП са подготвили и меморандум, който да бъде подписан от други неправителствени организации, свързани с автомобилния бизнес, коментира пред „Монитор“ Виктор Мезан, член на УС на организацията.

По думите му в съседна Румъния от тази година купувачите на електромобил могат да разчитат на държавна помощ от 10 000 евро, а предпочелите хибридни модели получават 5500 евро.

Предложението за освобождаване от ДДС не е ново

Миналата година то не беше прието от финансовото министерство по време на обсъждането на държавния бюджет за 2016 г.

От асоциацията се борят за промяна в данъчното облагане, което да смени наложения принцип, при които собствениците на нови автомобили са ощетени. Предложението им е да бъде въведено

правилото "замърсителят плаща", допълни Мезан.

Необходимо е завишаване на техническия контрол при първата регистрация на употребяваните автомобили.

Според организацията най-сериозен проблем е липсата на проверка на изгорели вредни газове, отделяни от по-старите автомобили, което е стандартна процедура в центровете за годишен технически преглед, смята Мезан.

36 марки на изложението в „Интер Експо“

От 14 до 22 октомври на площ от 14 хил. кв.м., в залите на „Интер Експо и Конгресен Център“, за 23-и път ще се проведе най-големият автомобилен форум в страната.

Рекорден брой нови модели ще бъдат показани за първи път в България, като през тази година сред експонатите ще бъдат и мотоциклети.

Ще бъдат представени 70 технологични новости и автомобилни премиери. Броя на автомобилите с алтернативно задвижване - хибридни, plug-in и изцяло електрически, е общо 28.

Един от посетителите ще донесе късмета със себе си и ще може да си тръгне от изложението с чисто нов автомобил, при това от висок клас. За първи път билети за събитието ще бъдат продавани и онлайн. 

Купуваме все повече SUV возила 

Според статистиката България е сред отличниците в Европа по продажби на нови автомобили през първите 8 месеца на 2017-а с ръст от почти 18%. Сегментът на SUV моделите да расте най-стабилно в по-достъпните и малки коли, коментират от ААП.

Все повече производители, които не са имали представители в тази гама, започват да предлагат нови модели. Това се отнася и за тези, които са имали модели в по-високия сегмент и сега се насочват към по-бюджетни предложения.

Тенденция към увеличение има и при моделите с алтернативни двигатели, след като повечето производители обявиха плавното преминаване към тях. Има марки, които изцяло заменят дизеловите агрегати с хибридни.