Шест банкомата са обирали туристи по Южното Черноморие през юли. Това стана ясно след акция на Икономическа полиция в Бургас, съобщиха вчера от МВР.

„Пробитите” устройства за теглене на пари се намирали в най-хитовите курорти с голям поток от чужди туристи – Слънчев бряг и Несебър. Банкоматите били оборудвани с почти невидими скимиращи устройства, които  записвали данните от кредитните и дебитните карти на десетки летовници.

Интересен факт е, че бандитите са успели да преодолеят т.нар. антискиминг защити, в които се поставя картата преди самото теглене и са в зелен цвят.

Служителите на реда са свалили джаджите, с които престъпниците крадели ценната информация, и в момента са назначени експертизи, които трябва да покажат

колко души са били ужилени или пък са били потенциални жертви.

Някои от пострадалите граждани вече са получили есемеси от различни банки с предупреждение за блокиране на картите им от съображения за сигурност. Други все още не са разбрали, че са станали жертви или предпочитат да не съобщават в полицията, че от сметките им е теглено без тяхно знание, посочиха още от МВР.

Разследващи обясниха, че в момента голяма част от групите, занимаващи се с подобна дейност, от цялата страна се насочвали към морето заради огромния поток от летовници. В същото време поради икономическата криза родните бандити вече нямали възможност да финансират пътувания до Белгия, Полша, Испания, Франция, Италия, каквито правеха доскоро, и затова предпочитали да действат по Черноморието.

По данни на разследващите чуждите туристи идват средно с около 2000 евро в картите си

Само за 2 часа бандитите могат да запишат информацията на около 60 карти. В Слънчев бряг предпочитани били банкоматите около хотел „Кубан”, както и тези по централната алея на курорта.

Задържаните 6 скимера от полицаите в Бургас са аналогови, като за основа е използван MP3 плейър, от който се свалял четецът и се слагал в отвора за картата. „По-съвременните скимиращи устройства се разработват у нас и се изнасят в чужбина”, обясниха запознати.

Единственият начин потребителят да разбере, че в банкомата има капан, е да се наведе и да погледне в отвора за картата за малкия четец, който винаги се намира от дясната страна, тъй като там е магнитната лента за картата.

Паралелно с акцията на ченгетата в Бургас колегите им от столичното Шесто районно са успели да попаднат по следите на работилница за скимери.

Устройствата, произвеждани в нея, били изключително качествени и пластични.

„Огъват се в ръцете ви, но не падат. Предишните като ги напънете,  се отлепяха и така се разбираше, че на устата на банкомата има монтиран скимер”, обясниха още разследващи.