8 от 10 българи не заделят пари за „черни дни”, показва проучване на Фондация „Инициатива за финансова грамотност”, представено днес. 

На другия полюс в проучването проведено в света са японците. От тях само 30% не пестят. Дори в бедна Индия делът на жителите, които не кътат пари за лоши времена е двойно по-малък, отколкото у нас.

„Едва 25% от хората у нас пестят пари за пенсия”, добави Любомир Христов от Института на дипломираните финансови консултанти. 

В останалите страни този дял е средно 59 на сто. По думите му проучването е показало още, че 56% от анкетираните българи са дали отговор как си представят финансовото бъдеще, докато при останалите страни този дял е доста по-голям - над две трети.

Според Таня Обущарова, координатор в „Провидент” българите смятат, че са финансово грамотни. 

„Попитаме ли ги обаче дали правят разлика например между лихва и ГПР малко от тях, едва около една четвърт, отговарят вярно”, обясни тя. 

„Лошото е и друго, хората много рядко четат подробно договорите за кредити и се сещат да питат едва като възникнат някакви проблеми. Нямаме културата, че договорът е наистина нещо обвързващо за нас и трябва да сме наясно с всички условия за него. Особено важно е да сме наясно дали той е с фиксирана или с плаваща лихва, какви са неустойките при закъснение с плащанията”, поясни Обущарова.

Бившата вицепремиерка Даниела Бобева предложи да се въведе задължително финансово обучение в последните 2 години на средното образование.