Осем пъти разлика в доходите на най-богатите и най-бедните българи. Това сочат даннните на синдикатите в страната. 

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581,31 лв. месечно. Парите са нужни, за да се удовлетворяват основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти. 

Тоест, четиричленно семейство у нас има нужда от 2325 лв., за да живее нормално.

Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1163 лева за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева), изчисляват от Института за синдикални и социални изследвания (ИССС) на КНСБ.

За декември нетният размер на средната работна заплата е 876 лева, което означава, че изостава с около 25 на сто от необходимите средни стойности за издръжка, посочиха от КНСБ, цитирани от БТА. 

В столицата обаче сумата драстично нараства до малко над 3000 лева, тоест, по 755 лева на човек. Това надхвърля средните за страната стойности с 30 процента. За всеки от двамата родители в семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.