Седмица преди Великден започва голямото търсене на агнешко месо на пазара. Тъй като по това време на годината търсенето му е най-голямо, съответно се вдигат и цените. В навечерието на празниците се оказва обаче, че агнешкото месо във фермите, които се намират в близост до голям град, вече е дефицит, тъй като голяма част от него е капарирано още преди месеци. 

Проверка на Economic.bg показва, че в малките населени места има предлагане и то на доста по-ниски цени от тези в търговските вериги. Според справка на Министерство на земеделието и храните средната цена на едро за страната е 13.66 лв. без ДДС. 

Големите търговски вериги не предлагат продажба на цяло агне, а на килограм месото се предлага на цени от 12 лв. нагоре. За сметка на това цените на месото във фермите се запазват. Те варират между 5 - 5.50 лв. на едро и 6 лв. на дребно. 

"Цените не агнешкото във фермите не са се вдигнали", обясни пред Economic.bg Велизар Величков, собственик на ферма във село Безден, Софийско. Той продава месото на 6 лв. за кг без ДДС. По думите му няма дефицит на агнешко месо в момента. Неговият съвет към потребителите е да гледат да купуват месо, което изглежда добре. 

Според Младен Цветанов, друг собственик на ферма в Костинброд, агнешкото месо се търси предимно преди Великден и Гергьовден и именно това е причината за покачването на цените. 

"В моята ферма има капарирани 20 агнета, продал съм 40 и имам още 150 агнета, които са свободни", разказва той. 

Цветанов споделя пред нас по какво се познава хубавото агне. "Много е важна породата. В момента синтетичната популация, която е комбинация за мляко и месо дава много добър рандеман", отбелязва фермерът. 

"Бих посъветвал всички потребители да си търсят агнета във ферма и да си изберат най-доброто за тях, тъй като във веригите е съмнителен произходът на животните. Месото, което се внася, понякога виси с години по камери. Има риск агнетата, които се предлагат в магазинната мрежа, да са останали от миналата година в западния пазар и сега да се продават у нас", предупреждава Младен Цветанов. Той е категоричен, че зад тайната на добре отгледаното агне се крие много труд и любов.