Цената на агнешкото месо от фермата до магазина скача тройно, научи ,„Монитор”. Експерти от Националната асоциация на овцевъдите поясниха, че в момента заради голямото предлагане на агнета животните се изкупуват по 4,20 - 4,50 лв. за килограм живо тегло, а в магазините търговците очакват то да стигне и 15 лв.

Според браншовиците едва преди Гергьовден изкупната цена на агнетата има шанс да се вдигне.

От овцевъдната асоциация припомнят, че както винаги преди празника, по магазините ще се продава и размразено месо от Нова Зеландия или Австралия или от заклани у нас румънски агнета, продавано за нашенско.

Размразеното месо може да се познае, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица и при натиск е еластично и възвръща формата.

Овцевъдите препоръчват хората да си купят цяло агне от фермата, защото там няма да ги излъжат и ще им излезе много по-евтино. Другото предимство е, че месото е прясно заклано и е българско.

Бойко Синапов от Асоциация на животновъдите прогнозира, че 500 хил. агнета могат да излязат от фермите за празниците, но едва ли повече от 300 хиляди от тях ще бъдат продадени, останалите остават при стопаните им.

„Шансовете са износ са малки. От 3-4 години на практика не продаваме зад граница”, обяснява той.

„Причината е, че няма направени ясни междудържавни споразумения със страни извън ЕС, които се интересуват от българското агнешко”, добави той.

Браншовикът поясни, че другите държави от ЕС си пазят пазара със строги ветеринарно-санитарни бюрократични изисквания.

„При нас обаче внесе ли се нещо, включително и дълбоко замразено месо, след това се продава като българско и контролът е много слаб”, добави Синапов.

Вижте още: 

Хванаха над 300 кила агнешко с изтекъл срок 

100 лв. за трапеза на Гергьовден 

Великден в планината наполовина по-евтин