С около 10 процента ще поскъпнат билетите за междуградските автобуси, ако и наесен горивата запазят сегашните си цени. Това прогнозира Миролюб Столарски, председател на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт, цитиран от bTV.

По думите му, макар и с намалена печалба, не се очаква билетите за автобуси да поскъпват до края на сезона. В сезона на ваканциите повечето автобуси до морето и между големите градове се пълнят на 80%. Това прави линиите по-рентабилни и дава шанс за задържане на цените, обясняват превозвачи.

След активния летен сезон обаче пътуванията силно намаляват и от цените на горивата ще зависи дали има шанс поскъпването на автопревозите да бъде избегнато.

Според експерти от бранша влияние върху конюнктурата на пазара на автобусните превози ще окаже и евентуалното администриране на разписанията на автобусите и „разминаването” им поне с час с тези на железниците.

Засега не се очаква такситата да вдигнат цените, защото повечето ползват за гориво метан и заради евентуален отлив на клиенти.