Вие спомняте ли си лека зима? Винаги зимите имат глобално затопляне, но всяка зима ни изненадва, изненадва общините и всички нас. Такава констатация за това дали ни очаква трудна икономическа зима направи банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ.
 
По думите му светът излиза от медицинската фаза от пандемията и влиза икономически възход като след всяка криза, което води до икономическо пренареждане обясни. Няма зелено копче за рестартиране на икономиката, категоричен бе Хампарцумян.
 
Има разлика кой какво да си прави парите - ако един по-млад човек с перспектива и предпоставките, които дава младостта, може да си позволи по-агресивно и рисково инвестиране, посочи банкерът.

Депозитната маса нараства. Тя ще бъде изконсумирана в момента, в който имаме нужда от повече средства за икономическия растеж. Отрицателните лихви за депозити са временни, смята Хампарцумян. Той обясни, че не трябва да очакваме постоянен и достатъчен доход от лихвата по един скромен депозит.
 
Неестествено и неустойчиво е една лихва по депозитите да е 7-8%, каквато банките предлагаха преди десетина години, каза финансистът.
 

istock
istock

Хампацумян посочи, че новият стил на живот с хоум офисите породи търсене на по-големи жилища. Има и други хора, които купуват жилища с рискова инвестиция - цените вървят нагоре От другата страна няма достатъчно търсене да купят жилището на цена, която да отговаря на търсенето.

Балонът може да се спука тогава, когато планът за продажба не се осъществи. Докато има кой да купува жилища, цените са нормални, докато има кой да ги купува и кой да ги финансира, уточни Хампарцумян и добави, че не бива да се гледат цените на някакви знакови имоти.

Хората с малки влогове опразват сметките си

Масовото купувани жилища са до 1000 - 2000 евро на квадратен метър, в близост до метро. Когато се купуват жилища, човек трябва да бъде по-внимателен и да си прави сценарии с възход и спадове.
 
Лошите кредити намаляват, но това не бива да ни успокоява, посочи банкерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg