Банковите такси и финансови услуги ще поскъпнат с близо 25% заради двойния одит. За това предупредиха по бТВ финансистът Емил Хърсев и зам.-председателят на Института на счетоводителите Велин Филипов.

Одитирането от две фирми е записано в новия закон за независимия финансов одит и предстои да бъде приет на второ четене в парламента.

Според Хърсев причината за увеличението на банковите такси не е цената на одита, а увеличения риск и отговорността, която законът възлага на одиторите и от там на клиентите, които ще покрият тези разходи.

„Законът води до свръхрегулация на одиторските компании, повишаване на риска по цялата верига и в крайна сметка ще увеличи разходите на бизнеса у нас”, коментира още финансистът.

По думите на Филипов за този закон няма съгласие на европейско ниво, а единствената държава, която го прилага е Франция. Дания също го е въвела, но по-късно се е отказала от мярката.

„България избира много скъп модел със скъпи мерки”, посочи той и уточни, че трябваше да се заложи на по-балансиран подход. По думите му няма нито едно проучване, което да посочи, че съвместният одит ще реши проблемите в сектора.