Около 370 000 туристи са посетили курортите по коледните и новогодишните празници, което е ръст с от около 3% в сравнени със същия период на миналата година, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. 

"Приходите само от нощувки са 37 млн. лева, което също е ръст с около 3%. В най-големите курорти – Боровец, Пампорово и Банско, са имали много успешни коледни и новогодишни празници и очакват много силен сезон", заяви Ангелкова пред националната телевизия. Има ръст на туристи от Великобритания, Израел, Турция, Гърция, Румъния, Македония, Молдова, Русия. 

„Данните от летищата показват ръст на зелените полети за зимния сезон. Само за летище София те са 178, а за миналата година са били 80. Само от Великобритания полетите за миналата година са били 24, а тази са 69. Има 7 нови полета от Украйна.

С 8% се покачват полетите от Русия

Нови полети са заявени от Копенхаген и Холандия. Турските авиолинии увеличиха полетите си от 14 на 19 седмично”, уточни още министърът на туризма. 

На добра посещаемост са се радвали по празниците и къщите за гости и семейните хотели в Странджа, като повечето гости са били руски и български граждани, съобщиха от Регионалната бургаска туристическа камара. 

Най-продаваема е била легловата база от Малко Търново до Крушевец. Според шефа на камарата Иван Иванов вече има резервации за следващите зимни празници.

Българският зимен курорт Банско е най-достъпната дестинация за семеен отдих през зимата. Това става ясно от изследване на независимата агенция Ipsos MORI по поръчка на сайта за резервации TripAdvisor. В проучването се сравняват цените на 42 популярни европейски центрове за планински отдих. 

Седмичната почивка за четиричленна фамилия в нашия курорт, в която влизат цената на хотела, ски картата, наемът за оборудването, работата с инструктор, както и закуската заедно с напитките излиза 1500 евро. 

За сравнение за същите услуги в най-скъпия европейски курорт Цермат семейство фенове на ски спорта броят почти четири пъти повече пари - 5700 евро. Оказва се, че през тази зима Банско не само остава най-изгодна дестинация, но и цените са намалели с 425 евро.

За да излезе зимният отдих по-поносим, авторите препоръчват да се почива в Източна Европа. Освен у нас, изгодно излиза ски ваканцията в руския курорт Сочи и в Кранска Гора в Словения. Половината от десетте най-скъпи курорти пък се намират в Швейцария, три са във Франция, а два в Австрия.