Работодателските организации настояват за нови правила за определяне на почивните дни и празниците.

Според бизнеса тази година ще почиваме с 3 дни повече, от което ще загуби икономиката. Част от работодателите не одобряват новата система за почивки, съобщава Нова телевизия. 

Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да се отработва.

Без сливане на почивни дни  

 

Повече почивни дни през 2017г.  

 

Така сметките на бизнеса показват, че за тази година - без да сливаме почивки - ще работим 248 дни. За сравнение, миналата година по старите правила, когато се сливаха почивки, сме работили с три дни повече. 

Основната причина за недоволството не е заради забраната за сливане, а заради възможността да се почива в понеделниците, без да се отработва. 

„В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден", обяснява Димитър Бранков от Българска стопанска камара. 

От работодателската организация са пресметнали, че работим все по-малко. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997-ма падат на 252. А сега вече са 248. 

И искат промяна в правилата - почивка за празника, но само в деня на празника.

„Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя - да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики", казва още Димитър Бранков. 

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника - 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6-ти се пада в събота.