Бизнесът губи 80-85 на сто от времето за един проект за уреждане на бюрократични формалности. Това стана ясно от думите на Стефан Стайков, изп. директор на Национална компания „Индустриални зони“.

По думите му цялата реализация на плана и самото строителство стават доста по-бързо, отколкото минаването през всички процедури. И уточни, че в тях това включва съгласуване между различни институции и възможни бюрократични дейности.

Според него това е много наболял проблем. Той изрази надежда скоро да се развият нови системи, за да може той да бъде преодолян. Компанията управлява 6,7 млн. кв. м. обща площ на различни места.

Двете най-бързо развиващите се зони са Божурище до София и Бургас. За това поставяме акцента си на работа върху тези места, обясни Стайков.

Индустриалният логистичен парк в Бургас има договори с 12 български компании и площите започват постепенно да свършват, каза още шефът на националната компания. И уточни, че сега се мисли за увеличаването на територията.

Специалистът посочи още, че тази зона се управлява от дъщерно дружество съвместно с общината и е много важно, че се развива публично-частното партньорство. По думите му бързото развитие на икономическата зона се дължи именно на доброто взаимодействие между държавата, общината и инвеститорите.

Към националното дружество са и бившите безмитни зони във Видин, Русе и Свиленград, като те се управляват от дъщерни компании.

Имаме и три проектни зони във Варна, Телиш, край Плевен и Карлово, като засега те са само обособени зони, заяви Стайков. Той уточни, че все още няма направено сериозно развитие, а има само проект.

По думите му причината е от една страна интересът на инвеститорите, от друга бързото развитие на зоните в София и Бургас. Зоната при Телиш е с площ около 2 млн. кв. м, около 400 хил. квадратни метра във Варна и 580 хил. квадратни метра до Карлово. Там в съседство има още 400 хил. квадратни метра, които могат да се обособят, ако се привлече голям инвеститор, посочи още той.

Специалистът посочи, че целта в тези зони е да се развият интересни индустрии, които да привлекат работници, което се очаква да се случи до пет-десет години. Той коментира, че е добре, че държавата е помислила за развитието на индустриалните зони и е създала държавната компания, специализира в проектиране и развитие на индустриални зони и тяхното управление.

Сред основните проблеми пред страната е липсата на млади хора, които да направят възможно разширяването на големите инвестиции в България, каза служебният министър на икономиката Теодор Седларски. Той посочи, че за това приоритет ще е стимулирането на мотивацията на младежите да остават в България, а тези, които са извън страната, да бъдат стимулирани да се върнат и да се реализират тук.

Време е да се чува все повече за България като гореща точка за инвестиции, посочи още министърът. И допълни, че страната е по-известна навън като място, където има подготвени хора за технологичен бизнес, със стабилна икономическа среда и място, където хората са отворени към новото.

Вижте още: 

Работодателите настояват за подобряване на бизнес средата 

В България бизнес се прави все по-трудно 

Високите банкови такси спъват българския бизнес