Работодателските организации ще сезират Комисията за защита на конкуренцията заради шоковото поскъпване на тока в първите месеци на годината. Това съобщи пред в. "Сега" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Днес работодателите от БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП трябва да се срещат със синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа", с които да уточнят подробностите около планирания за 31 януари протест пред Министерския съвет.

Най-вероятно протестът ще премине и под прозорците на КЗК, която се намира на столичния булевард "Витоша", каза още Велев.

Ако се получават оферти с идентични цени от различни търговци, тогава има индикации за наличие на изкуствено увеличаване на цената и всеки един потърпевш трябва да сезира компетентните органи, призова тези дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова, без да обясни какви мерки ще се вземат срещу спекулативното увеличаване на цената на електроенергията за бизнеса.

От началото на тази година токът на свободния пазар скочи с до 60%. Част от фирмите бяха предупредени от доставчиците си, че новите цени влизат в сила от Нова година, а за други увеличението ще бъде от февруари. Най-засегнати от ударното повишение ще бъдат малките фирми, излезли от регулирания пазар.

В края на миналата година работодателите ги призоваха да се върнат отново на фиксираните цени, където сметките им няма да бъдат толкова високи.

"Нямаме обяснение на какво се дължи това повишение, но искаме да има контрол", обясни Велев.

В момента пазарът на ток се дели на две - регулиран и свободен. Домакинствата са на фиксирани от енергийния регулатор цени, докато големите фирми са на либерализирания пазар, където цените би трябвало да се определят пазарно. Според експерти обаче в момента "шепа доставчици" умишлено оскъпяват електроенергията.